Beheer

Netwerken
wanhoop

Menselijke fout oorzaak IT-storing Amsterdam

Kleine fout had ingrijpende gevolgen.

© Shutterstock Arjuna Kodisinghe
19 februari 2019

Kleine fout had ingrijpende gevolgen.

De urenlange storing bij de gemeente Amsterdam gisteren was het gevolg van een misser tijdens regulier onderhoud.

Het probleem ontstond bij een update van de software van de firewall. Die blokkeerde vervolgens al het verkeer. Daardoor was geen inlog meer mogelijk voor alle ambtenaren van de gemeente en viel de website en de telefooncentrale uit. Burgers hadden dus geen toegang meer tot de producten en diensten van de gemeente. Alleen aan het loket konden sommige meldingen zoals overlijdensberichten, handmatig worden geregistreerd zodat deze in later stadium konden worden verwerkt in de systemen.

Het probleem deed zich voor rond 10 uur in de ochtend en was pas tegen half elf 's avonds opgelost. Waarom het herstellen van de fout zo lang duurde zoekt de woordvoerster van de gemeente uit op navraag van AG Connect. Er is rond een uur of drie in de middag wel een volledige reset van de systemen gedaan. Dat leverde echter niet het gewenste resultaat op.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
3
Reacties
Arjan op t Hof 25 februari 2019 09:33

Redundante Firewall met automatische faillover is toch standaard?

Robert Lukkenaer 25 februari 2019 09:13

Het upgraden van een firewall is een compleet normale zaak, zou je eigenlijke iedere week moeten kunnen doen. Moderne apparatuur heeft ook rolling updates e.d. zodat je in bedrijf blijft terwijl je de upgrade doet en makkelijk kan rollbacken. Het is een beetje te makkelijk om dit af te doen als "menselijk fout". een goede post-mortem zou de feitelijke oorzaak moeten aangeven.

Joep Meloen 23 februari 2019 10:43

if you pay peanuts, you buy monkeys.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.