Overslaan en naar de inhoud gaan

Melkveehouders naar ACM vanwege ‘slecht beschermde data’

Nederlandse melkveehouders vrezen dat hun data niet goed beschermd worden en dat controle en zeggenschap verloren gaat. De zorgen zijn ontstaan rondom de invoering van een nieuw kwaliteitssysteem van de zuivelindustrie. Er is inmiddels gesprek gepland met Autoriteit Consument en Markt (ACM).
melkrobot
© Shutterstock
Shutterstock

De zorgen bij de boeren zijn ontstaan naar aanleiding van plannen voor een nieuw kwaliteitssysteem genaamd Koemonitor, dat door de zuivelindustrie werd ontwikkeld om aan verplichte Europese hygiëne- en gezondheidsverordening te voldoen. In een bericht op de website van de vakbond voor melkveehouders NMV is onder meer te lezen dat er twijfels zijn over de omgang met de (bedrijfs)data.

Slecht beschermde data

Het nieuwe kwaliteitssysteem betekent onder meer dat leveringsvoorwaarden van melk worden aangescherpt. Hierbij zijn volgens de vakbond voor melkveehouders (NMV) ook ‘bovenwettelijke eisen’ meegenomen. De vereniging maakt zich naar aanleiding daarvan onder meer zorgen over de slechte bescherming van de data. Bovendien stelt NMV dat boeren geen keuzevrijheid hebben omdat hun melk anders wordt geweigerd.

“NMV is van mening dat data van melkveehouders zijn en blijven. De melkveehouder moet vrijwillige zeggenschap houden over wie hij machtigt om zijn data te gebruiken. Ook mag een wettelijke verplichting nooit aanleiding geven tot nog meer bovenwettelijke verplichtingen. De regeldruk is al veel te hoog en te kostbaar”, zo meldt de vereniging in een brief aan haar leden.

'Zaak ligt nogal gevoelig'

Waarom data niet goed bescherm zou worden, wil de Nederlandse Melkveehouders Vakbond tegenover AG Connect niet uitleggen, omdat het onderwerp volgens een woordvoerder ‘nogal gevoelig’ ligt. “Het is afspraak om eerst af te wachten. Om de sector niet voor de voeten te lopen, is besloten geen info te geven in de media.” De ACM geeft aan dat een gesprek met de melkveehouders op het laatste moment is afgezegd, omdat er nieuwe informatie is geleverd. Wanneer het gesprek alsnog wordt gehouden, is nog niet bekend.

Het borgingsysteem KoeMonitor wordt door ZuivelNL, de ketenorganisatie voor de zuivelsector, beschikbaar voor zuivelondernemingen en melkveehouders in Nederland. Het systeem geeft inzicht in bedrijfsvoering, risico’s en effectiviteit van verbetermaatregelen. Met het systeem wordt ‘op praktische wijze’ de status van diergezondheid weergegeven.   

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in