Loopbaan

Carriere
meisjes leren programmeren

Meisjes leren programmeren tijdens EU CodeWeek

VHTO organiseert codeerevenementen voor meisjes van acht tot achttien jaar tijdens EU CodeWeek.

© VHTO,  Mila van Egmond
3 oktober 2019

VHTO organiseert codeerevenementen voor meisjes van acht tot achttien jaar tijdens EU CodeWeek.

Meisjes die willen leren programmeren kunnen aan de slag tijdens de Europese CodeWeek die dit weekend van start gaat. Op verschillende locaties worden codeerevenementen georganiseerd waar meisjes van alle leeftijden worden begeleid door ict-studentes en vrouwelijke ict-professionals.

Het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO organiseert op zaterdag 5 oktober in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam een DigiVita Code Event voor meisjes van 8 tot 13 jaar. De kinderen worden die dag bij studio HvA begeleid door ict-studentes.

Op 9 oktober zijn er bovendien twee codeerevenementen speciaal voor meisjes uit het voortgezet onderwijs bij B.Amsterdam. Meisjes tussen 12 en 18 jaar leren daar onder leiding van vrouwelijke tech-ondernemers in een ochtend of middag programmeren met Python.

Vernieuwende events

VHTO organiseert onder de naam DigiVita al sinds 2014 activiteiten voor meisjes binnen en buiten school. Toch zijn de events tijdens deze CodeWeek vernieuwend. “Tijdens de CodeWeek is het voor het eerst dat er zoveel vrouwelijke ict-studentes bij zo’n codeerevenement betrokken zijn. Vanuit de HvA wordt steeds meer het belang ingezien om ook door studentes te proberen meer meisjes te motiveren om voor een ict-studie te kiezen”, licht Esther van Schaik van VHTO toe.

De EU CodeWeek gaat dit weekend van start. Tussen 5 en 20 oktober - dus niet een week, maar 14 dagen lang - worden allerlei activiteiten georganiseerd om kinderen te leren programmeren of op een andere manier digitale geletterdheid bij te brengen. Het idee erachter is om programmeren zichtbaarder te maken.

Actieplan voor digitaal onderwijs

In 2018 deden 2,7 miljoen mensen mee aan de EU-programmeerweek. Nog eens 2,3 miljoen jongeren waren betrokken bij de Africa Code Week, een door SAP en non-profitorganisaties georganiseerde spin-off. De EU-programmeerweek is in 2013 door de Young Advisors gelanceerd voor de digitale agenda van Europa. De Europese Commissie ondersteunt de EU-programmeerweek. In het actieplan voor digitaal onderwijs moedigt de Commissie vooral scholen aan om mee te doen met het initiatief. Het doel is om vóór 2020 50 procent van alle scholen in Europa te bereiken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.