Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste nieuwe mkb-bedrijven in de ICT

In de informatie- en communicatiesector zijn de afgelopen 10 jaar relatief de meeste MKB-bedrijven bijgekomen in ons land. Het ging over een toename van maar liefst 67%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag zijn vrijgegeven.
grafiek
© Kamer van Koophandel
Kamer van Koophandel

De bedrijfstak ICT telt momenteel 95.480 bedrijven, waarvan 82.190 eenmanszaken. Slechts 325 ICT-bedrijven in ons land hebben meer dan 100 medewerkers.

Uit de gegevens van CBS blijkt dat zowel het aantal eenpitters als het aantal bedrijven met meer werkzame personen toenam in de ICT. Zo steeg het aantal IT-dienstverleners aanzienlijk en verdubbelde het aantal filmproducenten en vloggers (voornamelijk eenmanszaken) bijna.

Het aantal nieuwe ICT-bedrijven met 10 tot 250 werkzame personen (klein- en middenbedrijf) steeg sinds 2009 met 47,6%. Het aantal zzp’ers en microbedrijven (1 tot 10 werkzame personen) in de ICT groeide in die periode met maar liefst 67,5%. In de handel kwamen er tienduizenden webwinkels bij, voornamelijk eenmanszaken.

De cijfers betreffen de business economy, dat voor het overgrote deel uit microbedrijven (1 tot 10 personen) bestaat. Ruim 330.000 van de bijna 335.000 nieuwe bedrijven die er in de afgelopen tien jaar bij kwamen zijn microbedrijven. In de business economy waren er aan het begin van het derde kwartaal 1,16 miljoen mkb-bedrijven actief.

Grotere bedrijven gemiddeld ouder

Ruim 40 procent van de Nederlandse mkb-bedrijven is ouder dan tien jaar. Vijf jaar eerder (in 2014) was dit nog 37 procent. Naarmate bedrijven groter zijn, bestaan ze gemiddelde langer. In het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) is bijna 80 procent van de bedrijven ouder dan tien jaar. Onder de zzp’ers is ruim 34 procent langer dan tien jaar actief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in