Beheer

Windows 10
Joe Belfiore

"Meerderheid Windows 10 gaat in S-Mode"

Microsoft verwacht dat de meerderheid van zijn klanten valt voor de voordelen van Windows 10 in S-mode.

Joe Belfiore © CC BY 2.0 - Flickr MIXEvent
9 maart 2018

Microsoft verwacht dat de meerderheid van zijn klanten valt voor de voordelen van Windows 10 in S-mode.

Microsoft introduceerde Windows 10 S vorig jaar als een afgeslankte versie van het besturingssysteem die de veiligheid verhoogt en het beheer vereenvoudigt. Het bedrijf zei echter begin deze maand dat de aparte versie weer verdwijnt, en terugkeert als optie in alle Windows 10-versies. Volgens Jo Belfiore - vp operating systems group bij Microsoft - heeft deze modus zo veel voordelen dat het huidig gebruik van Windows 10 op de achtergrond raakt.

De nieuwe modus verschijnt volgens Belfiore in de eerstvolgende versie van Windows 10 die binnenkort uitkomt. Het ligt echter niet voor de hand dat dat de versie is die voor deze maand staat gepland, constateert The Register. Anders heeft het bedrijf de optie wel op heel handige wijze uit de Insider previews weten te houden. Dus is de eerstvolgende mogelijkheid de nieuwe modus uit te serveren in de herfst, wanneer de 'Fall release' staat gepland.

In tegenstelling tot de nu verlaten Windows 10 S-versie is het met de Windows 10 S-mode mogelijk te schakelen tussen de volledige versie en de S-modus, zonder dat daar kosten aan zijn verbonden. De S-mode moet gebruiker een aantal voordelen bieden, zoals snellere opstarttijden, langer werken op een acculading, meer veiligheid en constantere prestaties. Die voordelen gaan wel gepaard met beperkingen. Zo kunnen bijvoorbeeld uitsluitend apps uit de Windows Store worden gebruikt. Critici wijzen erop dat het vooral een manier is voor Microsoft om gebruikers te dwingen Microsoft Office, de Bing-zoekmachine en de Edge-browser te gebruiken.

S-modus leidde tot verwarring

De aanvankelijke S-versie van Windows was speciaal ontwikkeld voor scholen en andere opleidingsinstituten. Het zou een uitgeklede versie zijn die voor de doelgroep voordeliger te krijgen zou zijn en het leven van de beheerders van opleidingsinstituten makkelijk zou maken. De S-versie is geleverd met de eerste versies van de high-end Surface laptop. Volgens Belfiore was de feedback van gebruikers heel goed. Uiteindelijk zijn er zo'n 20 apparaten door verschillende hardware-partners uitgebracht waarop Windows 10 S is voorgeïnstalleerd.

De reden om de aparte versie toch de nek om te draaien is volgens Belfiore dat er bij partners en klanten verwarring over de naamgeving ontstond. Toen is besloten dat bijvoorbeeld ook Enterprise-klanten van de voordelen van 'S' moeten kunnen profiteren. Belfiore gaat ervan uit dat er in de komende maanden ook nieuwe hardware geleverd gaat worden waarop de S-modus standaard is geactiveerd.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.