Loopbaan

Carriere
School

Meerderheid mbo-ICT-studenten studeert door

Baankansen mbo-ICT’ers onverminderd slecht.

14 januari 2021

Baankansen mbo-ICT’ers onverminderd slecht.

Het overgrote deel van de ICT-studenten op mbo-niveau kiest ervoor om na zijn opleiding door te studeren op een hoger niveau. Dat blijkt uit de Keuzegids mbo 2021, die vandaag verschenen is. De keuze om door te leren lijkt verstandig, aangezien ICT-studenten op het mbo met matige tot slechte baankansen te maken krijgen.

Maar liefst 68 procent van de studenten ICT-ontwikkeling en -beheer, dat op mbo niveau 4 gegeven wordt, kiest er na het behalen van zijn diploma voor om door te studeren. Daarmee staat de opleiding op de derde plek in de top tien van studies waar de meeste studenten van doorstuderen. Alleen bij de opleidingen Juridisch-administratieve beroepen (80%) en Marketing, communicatie en evenementen (71%) besluiten studenten vaker om door te leren.

Maar ook studenten van de niveau 2 en 3-opleiding ICT-support kiezen er vaak voor om na hun opleiding verder te studeren. 53 procent van de leerlingen stroomt na het behalen van zijn diploma door naar een hoger niveau.

Baankansen blijven slecht

De keuze om verder te leren lijkt een goede te zijn, gelet op de baankansen van ICT’ers op mbo-niveau. Gediplomeerden van de ICT-support-opleiding hebben net als vorig jaar een matige kans op werk. Slechts 41 procent is dan ook aan het werk. bij ICT-ontwikkeling en -beheer zijn de baankansen zelfs slecht. Van de recent afgestudeerden van deze opleiding is slechts 27 procent aan het werk.

Bovendien zijn de gediplomeerden die wel een baan hebben gevonden vaak niet tevreden over hun startpositie. Bij ICT-support is 49 procent wel blij met zijn eerste baan, maar bij ICT-ontwikkeling en -beheer is dat slechts 36 procent.

Relatief goed betaald

Werkende mbo-ICT’ers krijgen daarentegen wel een iets beter uurloon dan gemiddeld. Mbo’ers krijgen gemiddeld een bruto uurloon van 10,30 euro. Wie ICT-support studeerde verdient gemiddeld 30 cent per uur meer. Afgestudeerden van ICT-Ontwikkeling en -beheer verdienen zelfs 11,10 euro per uur. Opvallend is wel dat deze uurlonen lager zijn dan vorig jaar. Toen kwamen de bruto uurlonen uit op respectievelijk 10,45 euro en 11,34 euro.

Bovendien werken deze IT’ers vaak full-time. Recent gediplomeerden van ICT-support werken gemiddeld 39 uur per week, 3 uur meer dan gemiddeld onder mbo’ers. Bij ICT-ontwikkeling en -beheer komt de gemiddelde werkweek uit op 37 uur.

2
Reacties
e.meijer 15 januari 2021 13:43

Relatief naar het gemiddelde uurtarief wat mbo'ers krijgen: 10,30 euro per uur bruto. Ze krijgen dus beter dan gemiddeld betaald.

M.Nauta 15 januari 2021 12:51

Hoezo relatief goed betaald?: het minimumloon is € 10,24 per uur bij 38 uur per week. Oftewel je krijgt 6 cent meer betaald als een (ongeschoolde) maaltijdbezorger....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.