Management

IT beheer
figuur onderzoek computerfutures

Meerderheid CIO's verwacht tekort IT-skills

Ruim de helft CIO's verwacht grote uitdagingen in vinden van personeel met IT-skills. 

© Computer Futures
15 juni 2018

Ruim de helft CIO's verwacht grote uitdagingen in vinden van personeel met IT-skills. 

Ruim de helft van de chief information officers (CIO) verwacht een tekort aan IT-skills binnen hun organisatie. Van de tweehonderd CIO’s in Europa, voorzag 63 procent de komende twaalf maanden een tekort aan IT-professionals binnen de eigen organisatie. Toch ligt dit aantal wel lager dan vorig jaar, toen verwachtte nog 83 procent van de officers tegen een tekort aan te lopen.

Dat blijkt uit onderzoek van Computer Futures. In de tech/IT-sector ziet 61 procent van de information officers een tekort aan skills aankomen, in de banking en finance schiet dit percentage zelfs omhoog naar negentig procent, zo schrijft het rapport ‘De toekomst van de IT-afdeling’

Cloud-specialisten

Volgens het onderzoek vinden CIO’s vooral de zoektocht naar cloud-specialisten een grote uitdaging. Zowel in de tech/IT-sector als de banking en financiële sector verwacht ruim een derde van de officers een tekort aan cloud-specialisten. In de publieke sector ligt dit aantal slechts op vijftien procent.

Ook in de cybersecurity verwachten de CIO's een tekort. In alle benoemde sectoren verwacht een kleine twintig procent van de officers moeite te krijgen met het vervullen van de vacatures.
Toch zitten er ook grotere verschillen in het type IT-skill waarin de officers uit verschillende sectoren een tekort verwachten.

In de banking en finance is naast de vraag naar cloud-specialisten (33 procent) ook veel ruimte voor analytics (29 procent). In de IT-sector zoekt men naast de professionals in cloud en security ook naar specialisten in applicaties. De publieke sector ziet gemiddeld meer uitdagingen in de zoektocht naar specialisten op het gebied van Internet of Things (19 procent) en marketing (19 procent). 

Verband met GDPR

Albert van Reenen, Managing Director bij Computer Futures: “Het verwachte tekort aan cyberspecialisten komt vermoedelijk voort uit de hoge vraag naar databeveiligingsspecialisten. Deze hoge vraag komt staat onder andere in verband met de invoering van de GDPR. Gartner gaf eerder dit jaar aan dat het voor bedrijven een ongunstig moment is om cyberspecialisten aan te trekken. Naar verwachting staan er wereldwijd binnen vijf jaar maar liefst 1,8 miljoen posities open op dit gebied. Wel zien we over het algemeen een afname in het verwachte tekort van IT-skills.”

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.