Loopbaan

Carriere
studeren

‘Meer werk maken van omscholing IT-specialisten’

26 november 2015
De IT-sector groeit dit en volgend jaar sneller dan de gehele economie. Hierdoor ontstaat er een enorm tekort aan hoogopgeleide IT-specialisten en moeten werkgevers serieus aan de slag met het omscholen van IT-specialisten.

Dat zegt ABN AMRO in een vandaag verschenen rapport. Verschillende sectoren bevinden zich in een digitale transformatie, waarbij IT binnen bedrijfsprocessen een spilfunctie vervult. Hiermee ontstaat nieuwe werkgelegenheid voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, maar ook in IT-gerelateerde groeimarkten, zoals data analytics, cloud computing en cybersecurity, concludeert de bank.

ABN AMRO becijferde dat in acht jaar tijd het aantal IT-bedrijven bijna is verdubbeld. Sinds het vierde kwartaal van 2013 is bovendien de gemiddelde omzet per IT-dienstverlener elk kwartaal gestegen. De bank verwacht dat de omzet van de sector voor IT-dienstverleners over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel. Hierdoor ontstaan veel vacatures voor IT-werknemers.

Structureel tekort aan IT’ers

Er is echter een structureel tekort aan hoogopgeleid IT-personeel. Zo ontstaan er elk jaar meer vacatures dan dat er hoogopgeleide IT-specialisten op de arbeidsmarkt bijkomen. Het economische herstel maakt dit vraagstuk nog duidelijker zichtbaar, benadrukt ABN AMRO in het rapport. Door de automatiseringsgolf bij bedrijven en de digitalisering van de samenleving zijn er sinds 2011 elk kwartaal gemiddeld 11.100 nieuwe vacatures voor IT-gerelateerde beroepen bijgekomen. In het eerste halfjaar van 2015 kwamen er in totaal 28.258 IT-vacatures bij. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2014.

Om die vacatures te vervullen stromen lang niet genoeg pas afgestudeerde informatici de arbeidsmarkt op. Bovendien kan de aansluiting tussen theorie en praktijk beter. Meer dan 80 procent van de vacatures blijft openstaan. Het is volgens ABN AMRO van groot belang dat de inhoud van informaticastudies aansluit op wat in de praktijk van IT-professionals wordt verwacht en dat het tekort als ‘collectief issue’ wordt gezien.

Omscholing hoger op de agenda

Voor de overheid en het bedrijfsleven komt het er nu op aan meer werk te maken van de omscholing van IT-specialisten, benadrukt de bank. De overheid moet het omscholen van personeel tot IT-specialist nadrukkelijker stimuleren. Ook bedrijven moeten stevig inzetten op de omscholing van bestaand personeel. Ook is er een overschot aan IT-studenten op middelbaar niveau die volgens ABN AMRO naar een hoger niveau moeten worden getild. “Tegelijkertijd moeten overheid en bedrijfsleven inzetten op de omscholing van hoogopgeleid personeel uit andere richtingen. Als dit van de grond komt, zal dit positief uitpakken voor het bedrijfsleven en wordt Nederland nog aantrekkelijker als vestigingsklimaat”, licht een woordvoerder van de bank toe.

Kijk voor meer informatie over de IT-arbeidsmarkt in het online dossier van AutomatiseringGids over dit onderwerp.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.