Innovatie & Strategie

Branche
ACM-logo

Meer toezichtmacht tegen 'duopolie' KPN en Vodafone/Ziggo

Toezichthouder ACM krijgt extra bevoegdheden in telecommarkt

© ACM
28 mei 2020

Toezichthouder ACM krijgt extra bevoegdheden in telecommarkt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt meer mogelijkheden om in te grijpen op de telecommarkt. De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de regeling om een 'duopolie' van de twee belangrijkste telecombedrijven in Nederland, KPN en VodafoneZiggo te voorkomen.

Met de extra bevoegdheden kan de toezichthouder KPN en VodafoneZiggo verplichten om hun vaste netwerk open te stellen aan aanbieders die geen eigen netwerk hebben. Zonder de regeling voorzag de ACM problemen op het gebied van concurrentie.

Toch niet tandeloos?

Eerder besloot een rechter dat KPN en VodafoneZiggo niet verplicht waren om concurrenten toe te staan hun netwerken te gebruiken. Daarmee was de ACM tandeloos. De toezichthouder juicht de nieuwe wetgeving toe.

"Met dit nieuwe instrument krijgt de ACM in de toekomst een extra mogelijkheid om ervoor te zorgen dat partijen die actief willen worden op de telecommarkt, toegang krijgen tot een vast telecomnetwerk", aldus de toezichthouder. "De ACM ziet de voorgestelde uitbreiding van de bevoegdheden op dit gebied als een positieve ontwikkeling, die bijdraagt aan beter werkende markten, lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening voor mensen en bedrijven."

Volgens KPN gaat het om Europese regels die eind dit jaar voor alle lidstaten en alle telecombedrijven gaan gelden. Feitelijk verandert er volgens een zegsman niets. "Het netwerk van KPN was, is en blijft open, zoals dit al jaren het geval is." Hij benadrukt dat in Nederland ook voldoende ruimte is voor gezonde concurrentie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.