Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer toezichtmacht tegen 'duopolie' KPN en Vodafone/Ziggo

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt meer mogelijkheden om in te grijpen op de telecommarkt. De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de regeling om een 'duopolie' van de twee belangrijkste telecombedrijven in Nederland, KPN en VodafoneZiggo te voorkomen.
Autoriteit Consument en Markt
© ACM
ACM

Met de extra bevoegdheden kan de toezichthouder KPN en VodafoneZiggo verplichten om hun vaste netwerk open te stellen aan aanbieders die geen eigen netwerk hebben. Zonder de regeling voorzag de ACM problemen op het gebied van concurrentie.

Toch niet tandeloos?

Eerder besloot een rechter dat KPN en VodafoneZiggo niet verplicht waren om concurrenten toe te staan hun netwerken te gebruiken. Daarmee was de ACM tandeloos. De toezichthouder juicht de nieuwe wetgeving toe.

"Met dit nieuwe instrument krijgt de ACM in de toekomst een extra mogelijkheid om ervoor te zorgen dat partijen die actief willen worden op de telecommarkt, toegang krijgen tot een vast telecomnetwerk", aldus de toezichthouder. "De ACM ziet de voorgestelde uitbreiding van de bevoegdheden op dit gebied als een positieve ontwikkeling, die bijdraagt aan beter werkende markten, lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening voor mensen en bedrijven."

Volgens KPN gaat het om Europese regels die eind dit jaar voor alle lidstaten en alle telecombedrijven gaan gelden. Feitelijk verandert er volgens een zegsman niets. "Het netwerk van KPN was, is en blijft open, zoals dit al jaren het geval is." Hij benadrukt dat in Nederland ook voldoende ruimte is voor gezonde concurrentie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in