Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer patentaanvragen door groei ICT-octrooien

Het aantal aanvragen voor octrooien is het afgelopen jaar gestegen door onder andere de groei aanvragen op het gebied van digitale communicatie en computertechnologie. Ook vroegen landen als China, Verenigde Staten en Zuid-Korea meer octrooien aan dan voorgaande jaren. Dat meldt het Europees Octrooibureau (EOB) in zijn jaarrapport.
stempel
© Pixabay
Pixabay

Nederland vraagt relatief veel octrooien aan – in 2019 6954 aanvragen - en staat op een derde plaats van de landen die lid zijn van het Europees Octrooibureau (EOB) en daar een aanvraag indienen. Als wordt gekeken naar alle landen die een octrooi indienen, staat Nederland op een achtste plek. Nederlandse bedrijven deden wel minder aanvragen voor een octrooi dan in 2018. Vooral vanuit de biotechnologie en medische technologie kwamen minder aanvragen.

“Nederland is duidelijk de thuisbasis van veel innovatie gezien de positie van verschillende toonaangevende bedrijven in de top van onze octrooiaanvragers en de hoge notering van octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking”, zegt EOB-voorzitter António Campinos.

Innovatiekracht

Wereldwijd groeit het aantal octrooiaanvragen wel. Het Europees Octrooibureau ontving in 2019 een recordaantal van 181.000 octrooiaanvragen. Dat is vier procent meer dan een jaar eerder. Volgens het octrooibureau weerspiegelt het groeiend aantal aanvragen op het gebied van digitale communicatie het belang van technologie die verband houdt met digitale transformatie. Campinos: “Wat bovendien telt is dat de octrooiaanvragen vanuit Nederland een breed terrein van technologie bestrijken en de innovatiekracht van het land daarmee een solide basis heeft in veel verschillende industrieën.”

Voor het eerst in meer dan tien jaar staat digitale communicatie op de eerste plaats, qua octrooiaanvragen bij het EOB . Het boekte de sterkste groei in 2019 en versloeg daarmee medische technologie dat sinds 2006 de meest octrooi-actieve sector was. Bij digitale communicatie, waaronder cruciale technologie voor de toepassing van 5G-draadloze netwerken, is het aandeel van octrooiaanvragen uit China, de Verenigde Staten en Europa nagenoeg gelijk, elk is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van het totaal. De op één na snelst groeiende sector bij het EOB in 2019 was computertechnologie. De drijvende factor voor groei was hier de stijging van octrooiaanvragen voor kunstmatige intelligentie (AI).

Net als in 2018 jaar was Philips van alle Nederlandse bedrijven het actiefst met patentaanvragen. Het medisch-technologische bedrijf probeerde vorig jaar 1542 keer het alleenrecht op een uitvinding af te dwingen. Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, staat met 656 patentaanvragen op de tweede plaats.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in