Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer opdrachten voor freelancers

Het aantal opdrachten voor freelancers in de ICT-branche is met 15 procent toegenomen in het tweede kwartaal van dit jaar. Het gaat daarbij vooral om deeltijdopdrachten.
e-learning
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Dat blijkt uit de Freelance Markt Index van Freelance.nl voor het tweede kwartaal van 2021. Daarvoor werden 153 opdrachtgevers bevraagd.

ICT wat beter

De ICT-branche presteert op dit vlak zeer goed, vergeleken met de gehele markt. Daarin is sprake van een groei van het aantal opdrachten met 16% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. De toename met 15% in het aantal ICT-opdrachten wijkt daar weinig van af.

Die groei voor freelanceopdrachten in de ICT deed zich vooral voor in de gebieden buiten de Randstad. Ten opzichte van dezelfde periode in 2020 was sprake van een toename van 37% en vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal opdrachten in deze gebieden toe met 31%.

In de Randstad was vrijwel geen sprake van groei: het aantal opdrachten steeg met 1%, vergeleken met het tweede kwartaal van 2020. Ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar echter kon een stijging worden genoteerd van 20%.

Deeltijdopdrachten

De groei is vooral afkomstig van deeltijdopdrachten. Het aantal voltijds opdrachten steeg met 2% ten opzichte van 2020 maar nam wel met 20% toe ten opzichte van het vorige kwartaal.

Steeds meer opdrachten werden off-premise uitgevoerd, wat niet zo verwonderlijk is gezien de pandemie waardoor veel kenniswerkers op afstand werkten. Het aantal opdrachten dat on-premise werd uitgevoerd daalde met 50% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, wat het eerste tijdvak was waarin veel medewerkers thuis werkten. Het aantal off-premise opdrachten steeg fors en wel met 926% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 Vergeleken met het vorige kwartaal was sprake van een stijging van 37%.

De voortuitzichten voor de rest van het jaar lijken ook goed. Ruim 56% van de opdrachtgevers verwacht meer opdrachten uit te zullen zetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in