Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer innovatiegeld nodig om vuist te maken tegen China'

Nederland en Europa moeten meer geld uitgeven aan de ontwikkeling van technologische innovaties als kunstmatige intelligentie, 3D-printen en robotica. Daarvoor pleit branchevereniging FME in zijn China Strategie. De ondernemersorganisatie, waar 2200 bedrijven in de technologische industrie bij zijn aangesloten, loopt daarmee alvast vooruit op de China-koers waar het kabinet op korte termijn mee komt.
Gigabyte-moederbord
© FME
FME

Volgens FME moet het onderzoeksbudget drastisch worden verhoogd. Dat kan onder meer door minder geld in landbouw te steken, argumenteert de belangenbehartiger van tech-bedrijven in ons land. In Nederland is jaarlijks 1,3 miljard euro extra nodig, zodat het doel wordt gehaald om in 2020 circa 2,5 procent van het bruto binnenlands product aan onderzoek en ontwikkeling uit te geven. "De sterke economie van de toekomst innoveert nu", benadrukt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.

Balans tussen kansen en risico's

De branchevereniging ziet niet alleen een bedreiging in de opkomst van China, maar ook grote kansen, Volgens de organisatie is het zaak om een goede balans te vinden tussen kansen en risico's. FME pleit voor een robuust handelsverdrag met China waarin onder meer de bescherming van intellectuele eigendommen beter wordt geregeld.

"De huidige discussie gaat wat FME betreft over een opgave waarvoor Nederland en Europa zelf staan. Europa is in potentie het machtigste handelsblok ter wereld", stelt FME. Maar waar het China en de Verenigde Staten lukt om met strategische meerjarenplannen hun economieën te moderniseren, wordt Europa geremd door versnippering. "Zonder een eigen strategische machtspositie komt Europa steeds meer klem te zitten tussen twee rivaliserende machtsblokken. Dat betekent ook dat we in Europa zelf een debat moeten voeren over hoe we met China om willen gaan", aldus FME.

"Het echte gevaar is niet zozeer China, maar Europese verdeeldheid." De branchevereniging draagt hierbij ook zijn zelf opgestelde visie voor een China-strategie aan. Deze is tot stand gekomen via een uitgebreide literatuurstudie en een consultatieronde onder FME-bedrijven en stakeholders uit verschillende technologische sectoren: waaronder luchtvaart, microchipindustrie, maritiem/scheepsbouw, defensie, elektronica, energie, agricultuur, ruimtevaart, telecommunicatie, staalproductie, gezondheidszorg, auto-industrie en ook de bredere toeleveringsindustrie.

'Pas op voor paniekvoetbal'

Als het gaat over veiligheid is het volgens FME zaak om te waken voor paniekvoetbal met betrekking tot China. Wel moet de nodige inzet worden gepleegd om weerbaarder te worden op het gebied van cyberveiligheid. FME benadrukt dat China een onlosmakelijk onderdeel is van de mondiale waardeketens en dat een politieke en economische dialoog met het land op gang moet worden gehouden. Alleen Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks al voor 11 miljard euro aan goederen en diensten naar China.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in