Loopbaan

Carriere
minister Ollongren

Meer ICT'ers in dienst bij Rijksoverheid

Het Rijk heeft meer mensen in dienst, waaronder ICT'ers. LOGIUS groeit hierin het meest.

Kajsa Ollongren © Rijksoverheid
24 mei 2018

Het Rijk heeft meer mensen in dienst, waaronder ICT'ers. LOGIUS groeit hierin het meest.

De Rijksoverheid behoort tot Nederlands grootste werkgevers, met meer dan 110.000 fte. In 2017 is het aantal overheidsbanen met ruim duizend stuks uitgebreid, bestaande uit ICT'ers maar ook schoonmakers.

De toename van het aantal ICT'ers die werken voor het Rijk is te danken aan het in dienst nemen van voorheen ingehuurde ICT-krachten. Dit blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk van begin deze maand, die minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken afgelopen week heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin komt naar de personeelsuitbreiding van ongeveer 1 procent naar voren, die deels bestaat uit ICT'ers.

Uitvoering en bedrijfsvoering

Vorig jaar telde de Rijksoverheid een totaal-aantal fte van 110.649. In 2016 waren dat er nog 109.581. "De groei vond vooral plaats bij een aantal uitvoeringsorganisaties en bij organisaties in de bedrijfsvoering van het Rijk, met name op het terrein van ICT", valt te lezen in de Jaarrapportage. "Uitvoeringsorganisaties met groei waren de AIVD bij BZK (8%), RVO.NL (6%) en de Overheidsdienst Groningen (27%) bij EZ, DUO (10%) bij OCW en de kleinere uitvoeringsorganisaties CBG, CIBG en DUSI van VWS (12%)."

Qua groei bij de bedrijfsvoering gaat het dus om ICT'ers, naast nog schoonmakers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schrijft in de eigen rapportage over "doorgaande uitbreiding van de Rijksschoonmaakorganisatie bij SZW (45%) en een aantal rijksbrede Shared Serviceorganisaties bij BZK". De uitbreiding van het aantal ICT'ers in overheidsdienst heeft plaatsgevonden bij diverse organisaties die daarmee groeipercentages noteren: LOGIUS (23 procent), SSC-ICT (16 procent) en DICTU (14 procent). "Onder meer door verambtelijking zijn deze organisaties gegroeid naar de beoogde formatie."

ICT'ers, economen, schoonmakers

In de loop van afgelopen jaar heeft het Rijk 8.420 vacatures opengesteld. In totaal vertegenwoordigt dat aantal vacatures ten opzichte van 2016 een groei van 24 procent. "In 2017 was er bij het Rijk verhoudingsgewijs veel vraag naar ICT-medewerkers, economen, verpleegkundigen, bewaarders, inspecteurs en schoonmaakpersoneel", aldus de Jaarraportage.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.