Innovatie & Strategie

Analytics

'Meer grip op datatsunami met datakwadrant'

2 juni 2015
De kwaliteit van data bepaalt in steeds meer bedrijven de kwaliteit van het werk. Maar bedrijven hebben moeite om er op een ordelijke en gestructureerde manier mee om te gaan. Ronald Damhof, zelfstandig consultant Informatiemanagement, geeft aan hoe een datakwadrantenmodel kan helpen bij het structureren van datastromen.

Data heeft de neiging om te exploderen, vertelde Damhof tijdens een seminar over datamanagement bij SAS Nederland. Nu organisaties steeds meer data genereren, kunnen ze er niet langer slordig mee omgaan, stelt Damhof. Hij heeft het datakwadrantenmodel bedacht waarmee bedrijven overzicht en controle kunnen krijgen op hun data.


Damhof grijpt daarvoor terug naar de economische term klantorderontkoppelpunt. Dit gaat over de mate waarin de vraag impact heeft op het productieproces. Steeds meer producten worden gecustomized, zoals bijvoorbeeld auto’s. Een auto bestaat voor een groot deel uit standaardonderdelen, maar er zijn altijd ook optionele extra’s te krijgen. Het op de markt brengen van een standaardproduct, noemt Damhof ‘push’, terwijl de vragende kant – het maatwerk – ‘pull’ wordt genoemd. Bewustwording van dit principe is belangrijk omdat het push- en pull-principe ook speelt bij datamanagement, aldus Damhof. Ontwikkelaars, data-analisten en datascientists bouwen projecten die al dan niet beantwoorden aan een bepaalde vraag.

 

Chaos
Dit gebeurt vooral in kwadrant 3 en 4 van het Datakwadrantenmodel. Kwadrant 3 is het kwadrant van data die ongestructureerd is en zonder governance. Chaos is hier het toverwoord. In kwadrant 4 zoeken datascientists naar orde in de chaos door dingen te ontwikkelen waarmee met data uit verschillende bronnen nieuwe informatieproducten kunnen worden gecreeërd, zoals bijvoorbeeld een dashboard, een analytische omgeving of een database. Dit gebeurt vooral om te innoveren.
Kwadrant 1 staat de data engineer die netjes gestructureerde data aanlevert. In kwadrant 2 zorgt de applicatiedeveloper of Business Intelligence professional voor de context. En die context wordt bepaald door je zienswijze, achtergrondkennis en ervaringen.

Entropie
Datagovernance is voor veel bedrijven een uitdaging. De kwaliteitsgarantie moet in het dataproces ingebakken worden, is de overtuiging van Damhof. Standaardisatie is daarom ook belangrijk. Alleen als de data in kwadrant 1 kloppen, kan het in kwadrant 4 op een experimentele manier gebruikt worden om iets nieuws te maken. “Anders is het als een een hypermodern toilet dat niet op het riool is aangesloten.”
Neem in ieder geval de regie over het datadomein, besluit Damhof. Die regie en verantwoordelijkheid voor het geheel van kwadranten moet volgens Damhof liggen bij de CIO - of beter nog – de CDO, Chief Data Officer. Al moet die positie in veel organisaties nog gecreëerd worden.

Gratis editie Future Bright
Meer over de aanpak van Damhof en zijn datakwadrantenmodel vindt u in de gratis e-versie van ‘Future Bright – A Data Driven Reality’ deze uitgave is volledig is gewijd aan Datamanagement is samengesteld door SAS en AutomatiseringGids. Gerenommeerde experts op het gebied van data management delen hun visie en kennis met u. Aan de hand van interviews met bedrijven waaronder Rijkswaterstaat, Gelre Zieken- huizen, Securex, OLVG en DSM en experts als Jill Dyché en Ronald Damhof komt in Future Bright aan de orde welke stappen u kunt zetten om datamanagement een centrale rol toe te kennen in uw organisatie..
De nieuwste uitgave uit de Future Bright serie is nu gratis te downloaden via deze link


Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.