Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer 50-plus ww'ers aan de slag als zelfstandige

Dat heeft uitkeringsinstantie UWV vandaag bekendgemaakt. Uit ‘De Barometer 50-plus’ blijkt ook dat het totale aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers nog steeds licht stijgt. Terwijl het totale aantal WW-uitkeringen aan het dalen is, geldt dat niet voor de groep van 50 jaar en ouder.
werk

Veel zelfstandige IT’ers

In 2014 waagden ruim 3500 ww’ers van boven de vijftig de stap naar het zelfstandig ondernemerschap, tegen 2500 in 2012. Om hoeveel IT’ers het precies gaat heeft het UWV niet bekendgemaakt. Wel meldt de uitkeringsinstantie dat driekwart van de nieuwe zzp’ers van boven de vijftig man is en dat de mannelijke zelfstandige 50-plusser vooral te vinden is in de specialistische zakelijke dienstverlening, waaronder ICT. Nederland telt 988.000 zelfstandigen zonder personeel. Bijna 43 procent daarvan is 50-plus. De gemiddelde leeftijd van zzp’ers is 48 jaar.

Ons land telt momenteel 18.405 niet-werkende IT-professionals die staan ingeschreven bij het UWV WERKbedrijf als werkzoekend. In 2014 vonden ruim 6500 IT’ers vanuit een WW-uitkering een baan. Hiervan is slechts 21 procent ouder dan 50 jaar, terwijl de helft van de WW’ers met een informaticaberoep 50-plus is. Hoewel de IT-arbeidsmarkt lijkt aan te trekken zijn 50-plussers met een WW-uitkering nog altijd twee keer zo lang werkeloos als werkzoekenden onder de 50.

‘Leeftijd onbelangrijk’

ITGilde, opgericht door Pieter Izeboud en Rob de Laat, brengt zelfstandige Unix- en Linux-professionals bij elkaar, biedt ondersteuning en bemiddelt bij interessante opdrachten. “Ik zag hoe ervaren Unix- en Linux-professionals hun werk deden voor veel te lage tarieven. Deze IT’ers hebben een essentiële taak binnen grote organisaties, maar kunnen zichzelf slecht verkopen. Dat vond ik onrechtvaardig”, aldus Izeboud. Hij vindt leeftijd niet belangrijk, maar marktconform blijven wel. ITGilde bemiddelt voor hen tegen betere tarieven. Daarnaast biedt het avondopleidingen en brengt het de zzp’ers bij elkaar tijdens evenementen om kennis uit te wisselen. Izeboud: “Het werkt volgens het oude principe van de gilden uit de Middeleeuwen. De oudere, ervaren ‘meesters’ helpen de jongere onervaren ‘gezellen'.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in