Loopbaan

Carriere
werk

Meer 50-plus ww'ers aan de slag als zelfstandige

2 april 2015
Het aantal 50-plussers dat als zzp’er start vanuit de ww is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat geldt zeker ook voor oudere IT-professionals die zonder werk kwamen te zitten.

Dat heeft uitkeringsinstantie UWV vandaag bekendgemaakt. Uit ‘De Barometer 50-plus’ blijkt ook dat het totale aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers nog steeds licht stijgt. Terwijl het totale aantal WW-uitkeringen aan het dalen is, geldt dat niet voor de groep van 50 jaar en ouder.  

Veel zelfstandige IT’ers

In 2014 waagden ruim 3500 ww’ers van boven de vijftig de stap naar het zelfstandig ondernemerschap, tegen 2500 in 2012. Om hoeveel IT’ers het precies gaat heeft het UWV niet bekendgemaakt. Wel meldt de uitkeringsinstantie dat driekwart van de nieuwe zzp’ers van boven de vijftig man is en dat de mannelijke zelfstandige 50-plusser vooral te vinden is in de specialistische zakelijke dienstverlening, waaronder ICT. Nederland telt 988.000 zelfstandigen zonder personeel. Bijna 43 procent daarvan is 50-plus. De gemiddelde leeftijd van zzp’ers is 48 jaar.

Ons land telt momenteel 18.405 niet-werkende IT-professionals die staan ingeschreven bij het UWV WERKbedrijf als werkzoekend. In 2014 vonden ruim 6500 IT’ers vanuit een WW-uitkering een baan. Hiervan is slechts 21 procent ouder dan 50 jaar, terwijl de helft van de WW’ers met een informaticaberoep 50-plus is. Hoewel de IT-arbeidsmarkt lijkt aan te trekken zijn 50-plussers met een WW-uitkering nog altijd twee keer zo lang werkeloos als werkzoekenden onder de 50.

‘Leeftijd onbelangrijk’

ITGilde, opgericht door Pieter Izeboud en Rob de Laat, brengt zelfstandige Unix- en Linux-professionals bij elkaar, biedt ondersteuning en bemiddelt bij interessante opdrachten. “Ik zag hoe ervaren Unix- en Linux-professionals hun werk deden voor veel te lage tarieven. Deze IT’ers hebben een essentiële taak binnen grote organisaties, maar kunnen zichzelf slecht verkopen. Dat vond ik onrechtvaardig”, aldus Izeboud. Hij vindt leeftijd niet belangrijk, maar marktconform blijven wel. ITGilde bemiddelt voor hen tegen betere tarieven. Daarnaast biedt het avondopleidingen en brengt het de zzp’ers bij elkaar tijdens evenementen om kennis uit te wisselen. Izeboud: “Het werkt volgens het oude principe van de gilden uit de Middeleeuwen. De oudere, ervaren ‘meesters’ helpen de jongere onervaren ‘gezellen'.”

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.