Overslaan en naar de inhoud gaan

Medewerkers Intel productiever dankzij BYOD

In het jaarverslag over de interne IT-voorzieningen meldt CIO Kim Stevenson dat Intel-medewerkers vorig jaar elke werkdag gemiddeld 57 minuten bespaarden dankzij het Bring Your Own Device-beleid. Dat is overigens een inschatting van de betrokken medewerkers zelf, dus hoe realistisch die tijdbesparing in werkelijkheid is valt moeilijk vast te stellen. In totaal zou het gaan om een productiviteitswinst van circa 5 miljoen arbeidsuren over heel 2012.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Eind vorig jaar waren binnen Intel 23.500 apparaten in omloop die gebruik maken van het BYOD-programma. Dat komt overeen met een groei van 38 procent ten opzichte van eind 2011. Het overgrote deel betreft smartphones, met daarnaast een klein aantal tablets en laptops. Ook bezitters van een ultrabook kunnen zich voor BYOD aanmelden.

Private cloud geeft toegang tot bedrijfsnetwerk

Intel heeft een privécloud ingericht die de medewerkers toegang geeft tot het bedrijfsnetwerk. Door het BYOD-programma te baseren op cloud computing kan de IT-afdeling een grote diversiteit aan apparatuur ondersteunen. De exacte mogelijkheden verschillen per toestel en zijn gebaseerd op locatie, specificaties van het apparaat en persoonlijke voorkeuren.

Om de productiviteitsstijging met BYOD te stimuleren heeft de IT-afdeling een ontwikkelingskader voor mobiele zakelijke apps in het leven groepen, aldus Stevenson. Dat moet de ontwikkeling volgens haar 'stroomlijnen' en interoperabiliteit garanderen door een service-georiënteerde architectuur.

Meeste mobiele apps zijn vrij simpel

Het aantal ondersteunde mobiele applicaties groeide vorig jaar van 25 naar 41. Merendeels gaat het om vrij simpele apps, bijvoorbeeld voor instant messaging, het opzoeken van bedrijfsinformatie, aanmelding voor evenementen en het indienen van aanvragen bij de inkoopafdeling.

Intel experimenteert nu met nieuwe apps die het bijvoorbeeld mogelijk maken met de eigen smartphone, tablet of laptop aan audio- of videoconferenties mee te doen. Er is ook een app die personeelsleden wegwijs maakt in bedrijfsgebouwen waar ze zelden komen en bijvoorbeeld laat zien waar conferentiezaaltjes, kamers van collega's en printers zich bevinden.

Gelaagd beveiligingsmodel

Om het risico van datadiefstal en malware-aanvallen te verkleinen heeft Intel voor mobiele apparatuur een gelaagd beveiligingsmodel opgezet dat nog in de testfase verkeert. De toegangsrechten zijn daarbij afhankelijk van de locatie van de gebruiker en het apparaat dat hij of zij bij zich heeft. Wie een smartphone gebruikt, krijgt bijvoorbeeld maar beperkt toegang tot bedrijfsgegevens en IT-diensten. Gebruik van een laptop geeft meer gebruiksrechten.

Het Intel IT Annual Performance Report 2012-2013 is als PDF beschikbaar op de website van Intel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in