Medeuitvinder van de Eniac overleden

19 mei 2008
Vorige week overleed op 92-jarige leeftijd Arthur W. Burks, een van de bouwers van de Eniac, 's werelds eerste elektronische computer. Dit apparaat werd gebouwd in opdracht van de Amerikaanse marine teneinde accurater de baan van projectielen te kunnen berekenen.

De wiskundige Burks bedacht een methode om twee getallen zeer snel met elkaar te kunnen vermenigvuldigen. Het door hem bedachte rekenschema werd vertaald naar een elektronische schakeling op basis van elektronenbuizen. Die schakeling werd de multiplier, die kon werken met decimale getallen. In tegenstelling tot latere digitale computers werkte de Eniac niet met een binaire getalsrepresentatie, maar met een tientallige. De bouwers van het systeem hadden in feite een elektronische variant gemaakt van de mechanische telmachine, die ook tientallig werkte.

Burks werkte in de laatste stadia van de ontwikkeling van de Eniac aan de dikke pakken documentatie van het systeem. Het was de bedoeling dat de computer nog in de tweede wereldoorlog klaar zou zijn, om Amerikaanse fregatten te kunnen voorzien van nauwkeurige tabellen voor kogelbaanberekening. Dat is niet gelukt, de Eniac kwam pas in 1947 vol in bedrijf en bleef dat tot 1955.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.