Overslaan en naar de inhoud gaan

Markt voor wafermachines krimpt nog even

De vraag naar productiemachines voor wafers zal volgend jaar met bijna 10 procent krimpen. Dat is een minder ernstige daling dan was verwacht, dankzij een grotere vraag naar geavanceerde elektronische apparatuur.
chipproductie
© ASM International
ASM International

Terwijl waferfabrikanten dit jaar ruim 17 procent minder uitgaven aan nieuwe productiemachines dan in 2011, is een eind aan de dalende trend in zicht, volgens marktonderzoeker Gartner. In 2014 wordt zelfs weer een groei verwacht.

In totaal wordt dit jaar 29,9 miljard dollar uitgegeven aan machines voor de productie van wafers. Fabrikanten van chips en andere logische producten hebben de productie van chips met spoorbreedtes van minder dan 30 nanometer begin dit jaar onverwacht sterk verhoogd. Een grote vraag naar geavanceerde apparatuur ligt hieraan ten grondslag. Doordat de vraag onverwacht hoog was, was de productiecapaciteit bij de fabrikanten daar nog niet goed op ingesteld. Inmiddels is dat wel het geval, zegt Gartner. Daarom zal de behoefte aan nieuwe productiemachines in 2013 nog niet groot zijn.

Benutting capaciteit

De benutting van de productiecapaciteit van de waferfabrikanten zal eind dit jaar gezakt zijn naar iets onder de 80 procent, maar in 2013 stijgt het gestaag naar ruim 90 procent. Op dat punt zullen fabrikanten nieuwe investeringen overwegen, verwacht Gartner.

Zeker op het gebied van geheugens als Dram en Nand is volgend jaar nog geen groei te verwachten. De chipindustrie is altijd onderhevig aan cycli, waarbij steeds meer geproduceerd wordt tot op het punt van overproductie, waarbij de prijzen dalen en er te grote voorraden zijn opgebouwd. Dan wordt meestal de productie teruggeschroefd, mede doordat partijen zich al of niet vrijwillig uit de markt terugtrekken. Daarna ontstaan weer tekorten, waardoor weer geïnvesteerd moet worden in productielijnen. Gartner verwacht dat dat in 2014 weer een aanvang zal nemen. Nu nog volstaat de 3 procent groei van de vraag naar logische producten voor tablets en smartphones niet om alle productiemachines volop te kunnen benutten. Dat is pas het geval in 2014 als ook weer meer geïnvesteerd wordt in systemen en producten die halfgeleiders vereisen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in