Overslaan en naar de inhoud gaan

Makers Chrome-extensies moeten delen hoe ze data gebruiken

Makers van Chrome-extensies moeten vanaf januari laten weten wat ze precies doen met de data van gebruikers die ze verzamelen. Niet alleen moeten ze die praktijken laten certificeren, maar de informatie moet ook in de Chrome Web Store weergegeven worden zodat gebruikers die kunnen zien. Daarnaast gaat Google beperken wat ontwikkelaars met verzamelde data kunnen doen.
Chrome computers
© Google
Google

De informatiepagina van een extensie in de Chrome Web Store toont vanaf januari 2021 informatie over welke gebruikersdata er via de extensie verzameld worden en hoe deze gebruikt worden. Die informatie moet in duidelijke, gemakkelijk te begrijpen taal aangeleverd worden door de ontwikkelaars zelf, schrijft Google in een blogbericht. Ontwikkelaars kunnen deze straks verplichte informatie vanaf vandaag aanleveren.

Nieuw privacybeleid

Daarnaast introduceert Google een nieuw privacybeleid, waarmee het gebruik van de verzamelde data beperkt wordt. Zo mogen gebruikersdata niet gebruikt of verplaatst worden voor gepersonaliseerde advertenties. Ook mogen de data niet gebruikt of verplaatst worden om enige vorm van kredietwaardigheid vast te stellen. Google benadrukt verder dat het verkopen van gebruikersdata nooit toegestaan is. "Google verkoopt geen gebruikersdata en extensie-ontwikkelaars mogen dat ook niet."

Ontwikkelaars die extensies in de Chrome Web Store willen aanbieden, worden door Google verplicht via een certificering te bewijzen dat ze aan het beleid voldoen. Dat certificaat verschijnt ook op de informatiepagina van de extensie in kwestie.

Het nieuwe beleid gaat in op 18 januari 2021. Als ontwikkelaars op die datum de vereiste informatie nog niet hebben doorgegeven, verschijnt er een bericht op de extensie-pagina in de webwinkel om aan te geven dat de ontwikkelaar nog niet akkoord is gegaan met het nieuwe beleid. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in