Innovatie & Strategie

Personal Tech
Maja Rudinac-Voorneveld is Ingenieur van het Jaar 2019

Maja Rudinac-Voorneveld is Ingenieur van het Jaar 2019

Oprichter van Robot Care systems en Robot Robots wint vijfde Prins Friso Ingenieursprijs.

 

21 maart 2019

Oprichter van Robot Care systems en Robot Robots wint vijfde Prins Friso Ingenieursprijs.

 

Dr. Ing. Maja Rudinac-Voorneveld werd deze week gekozen tot Ingenieur van het Jaar. Voor de vijfde keer op rij werd de bijbehorende Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap.

Rudinac-Voorneveld ontwikkelde een zorgrobot in de vorm van een rollator, luisterend naar de naam Lea (Lean Empowering Assistent), voor ouderen of bijvoorbeeld Parkinson-patiënten die de kracht missen om zelf goed te kunnen lopen. Daardoor dreigen ze vaak in een isolement te raken. De robot, die sensoren en camera’s gebruikt om het lopen te stabiliseren en vergemakkelijken, data te meten en obstakels te vermijden, kan zo een deel van de taken van het schaarse zorgpersoneel overnemen.  

Publieksprijs

Naast de zorgrobot ontwikkelde Rudinac-Voorneveld eveneens een autonoom rijdende bus voor bijvoorbeeld shuttlevervoer op luchthaven Schiphol en servicerobots voor in pakhuizen of grote publieke ruimtes. “Maja is een gedreven en uiterst gebalanceerde ingenieur, die de vele facetten van het ingenieurschap van concept tot ontwikkeling beheerst. Haar werk is actueel, maatschappelijk relevant en zeer innovatief. Ze gebruikt haar enorm kennis op het gebied van robotica om een verschil te maken”, zegt juryvoorzitter Micaela dos Ramos.

Werktuigbouwkundig ingenieur Eelco Osse sleepte de publieksprijs in de wacht met diverse uitvindingen van innovatieve machines voor een schoner milieu, circulaire economie en hernieuwbare bronnen.

Bekijk hier de video van Maja Rudinac-Voorneveld:

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.