Innovatie & Strategie

Branche
versnellen

Main Software 50 beloont ook versnellers

Grote groeiers naast kleinere aanstormers.

© Volkswagen
12 november 2021

Grote groeiers naast kleinere aanstormers.

De jaarlijkse Main Software 50-ranglijst van succesvolle Nederlandse softwarebedrijven heeft sinds dit jaar een nieuwtje. Naast de al bestaande categorie voor sterke groeiers (de Highest Growth Award) is er nu ook een voor versnellers, de Main Accelerator Award. Want naast grote groeiers horen ook aanstormende startups in het zonnetje.

De ranglijst van Nederlandse softwarebedrijven die investeerder Main Capital Partners elk jaar samenstelt, weegt omzet plus omzet opdrijvende factoren mee. Het gaat daarbij niet puur en alleen om geld, maar wel om aan financiën gerelateerde zaken die kunnen uitwijzen of een bedrijf succesvol is. Denk aan terugkerende omzet, een getal dat aangeeft hoe solide het verdienmodel is.

SaaS en professionalisering

Regelmatige en voorspelbare inkomsten uit software zijn in wezen een ‘given’ in de SaaS-wereld. Daar hanteren leveranciers een abonnementsmodel waarbij per maand of per jaar betaald wordt. Niet langer moeite moeten doen om klanten zover te krijgen dat ze de portemonnee trekken voor een volgende release van je softwareproduct. De opkomst van SaaS (Software-as-a-Service) valt te zien als een vorm van professionalisering in de software-industrie; steeds meer aanbieders hebben het SaaS-model nu omarmd.

Vandaar dan ook dat de Main Software 50 met ingang van dit jaar meer de award voor Cloud Champion heeft afgeschaft. Die al jaren bestaande subcategorie is anno 2021 eigenlijk weinig onderscheidend meer. In de ranglijst komt nu 59% van de totale omzet van de genoteerde bedrijven uit SaaS, waar dat in 2013 nog 32% was.

Versnelde digitalisering

De jaarlijkse ranglijst behoudt de aparte subcategorie voor Highest Growth waarbij het bedrijf met de snelste totale omzetgroei een award krijgt. Dit jaar is dat Convious, wat ook in de algehele ranglijst scoort. Daar is de SaaS-aanbieder voor de vrijetijdsindustrie uitgekomen op de tweede plaats. Beide noteringen in de Main Software 50 dankt het bedrijf aan de coronacrisis.

De Nederlandse markt voor evenementen is daardoor namelijk tot versnelde digitalisering gebracht en dat heeft Convious’ jaarlijkse omzetgroei van zo’n 300% opgezweept naar 650%. De vrijetijdsindustrie is van nature offline, vertelt CEO Camiel Kraan aan AG Connect, maar tussen lockdowns door is daar flink verandering in gekomen.

Naast de award voor Highest Growth is dit jaar nieuw de Accelerator Award van de Main Software 50. Winnaar daarvan is Tigris, aanbieder van flexibele uitzendsoftware. Deze snelle groeier valt buiten de reguliere ranglijst, vanwege de lagere omzet in vergelijking met andere bedrijven die meedingen. Om kans te maken op een notering is namelijk een jaaromzet van minimaal 1 miljoen euro nodig. Main Capital wil echter veelbelovende jonge startups ook in het zonnetje zetten.

Veelbelovende visie

Tigris -met zijn modulaire softwareplatform bovenop CRM-cloudreus Salesforce- kan mogelijk volgend jaar meedingen in de reguliere Main Software 50; het Nederlandse softwarebedrijf zit nu namelijk net onder de omzetgrens van 1 miljoen euro. Overigens zal een tweede keer winnen van de versnellersprijs er niet in zitten, want kandidaten daarvoor mogen maximaal vijf jaar oud zijn en Tigris passeert die grens.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (novembernummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.