Overslaan en naar de inhoud gaan

'Mac-chips met enorme aantallen cores in de maak'

De door Apple ontworpen M1-chip die nu verkrijgbaar is in instap-Macs lijkt een bescheiden begin te zijn van de overstap naar het eigen ARM-platform. Dit ondanks indrukwekkende prestaties van de Mac mini, MacBook Air en 13 inch MacBook Pro. De Mac-maker werkt volgens berichten aan Mac-chips met wel 32 processorcores en maar liefst 128 grafische cores.
ARM-chips Apple
© Apple
Apple

De toekomstige M-chips (die dan van een tweede, derde of latere generatie zijn) worden door Apple ontwikkeld voor de meer high-end modellen van zijn Mac-computers. Dit omvat naast de 16 inch MacBook Pro en de all-in-one iMac Pro ook het Mac Pro-workstation. Laatstgenoemde is enkele jaren verwaarloosd door Apple en heeft toen een flinke, en qua prijs kostbare, upgrade gekregen.

Transitieperiode

Processors van Intel doen tot op heden nog dienst in de krachtigere Macs, maar daar komt tussen nu en 2 jaar een eind aan. Apple heeft al openlijk aangegeven dat zijn transitie weg van de x86-processorarchitectuur en naar het ARM-platform zo'n 2 jaar in beslag gaat nemen. Daarbij neemt het bedrijf onder leiding van CEO Tim Cook afscheid van producent en leverancier Intel, om in plaats daarvan zelfontworpen ARM-chips te laten produceren door externe toeleveranciers zoals TSMC.

Na het debuut nu van de M1-chip, die als System-on-a-Chip (SoC) bestaat uit verschillende cores plus geïntegreerd geheugen, volgen er andere 'configuraties' van het flexibele Apple-chipontwerp. Het bedrijf heeft bij de onthulling van zijn eerste ARM-ontwerp al aangegeven dat het verschillende, gespecialiseerde chipelementen naar keuze gaat toevoegen, uitbouwen of opstellen.

Opbouwen en opschalen

In de doorontwikkeling is ook een M-chip met 32 processorcores en maar liefst 128 grafische cores in de maak, zo melden ingewijde bronnen nu aan persbureau Bloomberg. Het aantal van 32 cores betreft dan de performance-cores, die staan náást de efficiency-cores voor lichtere taken. De huidige M1 heeft 4 stuks van elk, en daarnaast 7 tot 8 grafische cores plus 16 cores speciaal voor AI-taken.

Voordat de toekomstige M-chip met royaal meer reken- en grafische cores uitkomt, kan Apple nog uitvoeringen met 'slechts' 16, 12 en 8 performance-cores uitbrengen. Daarbij kan het aantal actieve cores afhangen van de productiekwaliteit die chipfabrikant TSMC weet af te leveren. Volgens Bloomberg komt Apple later in 2021 met zwaardere Mac-desktopmodellen, om dan in 2022 met een nieuwe Mac Pro te komen die qua systeemkast half zo groot is als het huidige model.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in