Management

Juridische zaken
corona

'Maatregelen tegen coronavirus zijn inbreuk op privacyrecht'

Plannen om telecomdata in te zetten tegen coronavirus lijken van de baan

26 maart 2020

Plannen om telecomdata in te zetten tegen coronavirus lijken van de baan

Diverse landen zoals Israël en Oostenrijk brengen locatiegegevens van burgers in kaart om te controleren in hoeverre opgelegde maatregelen tegen het coronavirus werken. Bijna alle Nederlandse politieke partijen zien dat voor Nederland niet zitten. Bits Of Freedom stelt dat maatregelen gepaard gaan met inbreuken van vrijheden.  

In een gezamenlijk blog schrijven beleidsadviseur Rejo Zenger en directeur Evelyn Austin dat de huidige coronacrisis ertoe leidt dat technologie nog meer en soms anders dan voorheen gebruikt wordt. Dat levert volgens de organisatie enkele privacy-vraagstukken op.

Veel overheden proberen contacten tussen mensen in kaart te brengen, om zo de verspreiding va het virus te begrijpen, voorspellen en te controleren. Technologie kan volgens Bits of Freedom mogelijk helpen om mensen afstand te laten houden. Daarnaast biedt het mogelijkheden om in contact te blijven, "maar dat moet wel veilig en privé gebeuren."

Inbreuk op vrijheden

Maatregelen tegen het coronavirus gaan volgens Bits of Freedom gepaard met een inbreuk op vrijheden. Dat kan onder meer vrijheid van beweging zijn, het recht op onderwijs, maar ook inbreuk op het recht van privacy. De maatregelen kunnen een groter belang dienen.

Bits Of Freedom stelt dat de overheid mogelijke maatregelen zorgvuldig kan afwegen door ze in een grotere context te plaatsen. Voordat de overheid een maatregel introduceert, moet ze aantonen dat die maatregel echt noodzakelijk is. En dat er geen minder ingrijpende alternatieven bestaan. Dat moet al helemaal als zo'n maatregel onze vrijheden inperkt.”

In de politiek lijken partijen dezelfde mening toegedaan. De VVD, FvD, PVV, CDA en SP waren kritisch over het gebruiken van telecomdata om het virus te bestrijden, zo meldt RTL Nieuws donderdag.

Tunnelvisie

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 waarschuwt voor een 'tunnelvisie'. Hij stelt op Twitter onder meer dat het verzamelen van telecomdata van miljoenen mensen inderdaad kan helpen bij het afremmen van het coronavirus. "Maar zonder doordacht plan, zonder duidelijke voorwaarden en zonder wettelijk kader is dit onverstandig."

Verhoeven vindt dat de crisis mensen hard raakt en hij noemt het terecht dat deze daadkrachtig te lijf wordt gegaan. "Begrijpelijk dat we neigen naar de modus: het doel heiligt alle middelen. Toch is dat geen goede aanpak. Het is zaak dat we de juiste middelen inzetten."

De EPDP meldde eerder dat locatiedata van smartphones verzamelen, om zo te controleren of maatregelen tegen het coronavirus werken, is toegestaan, mits de gegevens geanonimiseerd zijn.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
Henk K CIPP/E 27 maart 2020 14:15

In een democratische rechtstaat moet een evenwicht gevonden worden tussen het grondrecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van het individu (privacy) en het belang van de samenleving als geheel. Dat evenwicht ligt voor iedereen anders, en dat respecteren we ook in een democratische rechtstaat. Vandaar dat (terecht) veel over privacy wordt "gekakeld".
De Algemene Verordening Gegevensebescherming maakt het mogelijk om in heel Europa gegevens te delen met respect voor de rechten van het individu.
Ook instanties als Politie en AIVD hebben zo'n soortgelijke Europese verordening gekregen, met een naasthoger nummer.
Ik voel me geroepen om op DJF te reageren. Ik kan me voorstellen dat sommigen grote persoonlijke emoties doormaken in deze dagen. En dat leidt tot grate woorden. Dat verdient ons medeleven. Maar deze oproep om ALLE technische middelen zonder meer in te zetten voor de bestrijding Covid-19, past in een totalitaire staat, niet in een democratische rechtsstaat.

Ik hoop dat ik bij de lezers van AG Connect groepsimmuniteit kan bereiken voor oproepen om mensenrechten op te schorten om een doel in de samenleving te bereiken, hoe lovenswaardig dat doel op zich ook is.

Fred Jansen 27 maart 2020 13:59

In Nederland zou zo'n verwerking nu ook niet passen: in tegenstelling tot Italie is er geen totale lockdown. Bovendien is gebleken dat ons land zo kleinschalig is dat snel wordt opgemerkt dat mensen massaal naar bepaalde plekken gaan, zoals het strand bij Noordwijk, waarna ook net zo snel maatrelegen kunnen worden genomen om dat te voorkomen. Dus: voor Nederland niet nodig en dus onrechtmatig.

djf 27 maart 2020 12:52

Nederland is het land van doorgeslagen privacy "bewustzijn". Velen kakelen dat verzamelen van allerlei data niet mag en kan, en intussen worden telecomgegevens al tientallen jaren gebruikt door politie, AIVD en andere overheidsinstanties. Om nog maar niet te spreken van Google, Apple en Facebook e.a. die uit Android, IOS, Whatsapp etc al heel veel meer halen over bewegingen (en allerlei andere data) van de miljoenen individuen die deze producten gebruiken. Dat wil niet zeggen dat overheden en marktgiganten er niet verantwoord mee omgaan, dat doen ze gemiddeld genomen wel.
Om dan nu, in dit historische tijdsgewricht waarin duizenden vechten voor hun leven, er nog vele duizenden bij komen omdat het de maatschappij niet/nauwelijks lukt om deze uitbraak onder controle te krijgen, niet ALLE mogelijkheden te gebruiken om dit onder controle te krijgen, zou een blamage en een schande voor ons allen zijn. De toekomst zal oordelen over hen die het gebruik van deze mogelijkheden tegenwerken: najagen van de illusie van meer privacy ten koste van nog veel meer doden? Gebruik de mogelijkheden, nu het technisch kan, en spaar er levens mee!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.