Management

Zakelijke software
Open source

'Maak Lotus Notes en Domino open source'

Als open-sourceproduct met bijbehorende ontwikkelgemeenschap behoudt platform zijn relevantie.

30 december 2008

Als open-sourceproduct met bijbehorende ontwikkelgemeenschap behoudt platform zijn relevantie.

De chief architect van Hadleigh Marshall Netherlands te Eindhoven is een campagne gestart om IBM te bewegen van Lotus Notes en Domino open-sourcesoftware te maken.

Ian J. Tree windt geen doekjes om de aanleiding voor zijn pleidooi: Lotus Notes en Domino hebben minder aantrekkingskracht op grote en middelgrote bedrijven, terwijl het product nooit veel aanhang in het midden- en kleinbedrijf heeft weten te verwerven. Die situatie wordt de laatste tijd alleen maar zorgelijker, nu concurrenten – zoals Microsoft met zijn succesvolle SharePoint – de Lotus-producten openlijk van het etiket ‘legacy’ voorzien. Dat etiket maakt potentiële kopers kopschuw, constateert Tree.

Om te zorgen dat het platform zijn relevantie behoudt, moet IBM er een open-sourceproduct met bijbehorende ontwikkelgemeenschap van maken, vindt Tree. En om dat te bewerkstelligen, heeft hij twee weken terug een open brief geschreven aan general manager Steve Mills van IBM’s software group die nu pas zijn weg naar de media heeft gevonden.

Groot voordeel van het open source maken van Notes en Domino is volgens Tree, dat het product meteen beter kwalificeert bij aanbestedingen van Europese overheden. Daarnaast is Tree er op basis van gesprekken die hij heeft gevoerd van overtuigd dat deze stap veel enthousiasme zou wekken bij ontwikkelaars die het platform kennen en bij open-sourceontwikkelaars. Bovendien zou de stap de Notes/Domino-omgeving toegankelijk maken voor wetenschappers en studenten aan universiteiten, wat op middellange termijn een grote kennisbron rond het platform zou creëren.

Die ontwikkelingen zouden het platform een enorme impuls geven, redeneert Tree, doordat bestaande tekortkomingen sneller zullen worden verholpen, er sneller meer messagingtoepassingen en werkstationcomponenten ontwikkeld zullen worden, en programmeer- en scripttalen die nu nog niets met Notes en Domino kunnen, geschikt zullen worden gemaakt voor het ontwikkelen van toepassingen bij het platform.

 

Mills heeft voor zover bekend nog niet gereageerd op het pleidooi van Tree.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.