Beheer

Governance
AVG

Luxemburg geeft Amazon hoogste Europese privacyboete ooit

Onduidelijk wat Amazon precies misdaan heeft. 

30 juli 2021

Onduidelijk wat Amazon precies misdaan heeft. 

Webwinkelconcern Amazon heeft van de Luxemburgse privacywaakhond CNPD een boete van 746 miljoen euro gekregen. Het gaat om de grootste privacyboete die ooit is opgelegd in de Europese Unie. Amazon zou de strenge regels voor gegevensbescherming hebben overtreden bij het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens. Het is onduidelijk wat Amazon daarbij precies misdaan heeft.

Amazon is in de EU gevestigd in Luxemburg en valt daarom in eerste instantie onder de Luxemburgse toezichthouder CNPD. De zaak in kwestie loopt al sinds 2019, toen een Franse organisatie voor het beschermen van privacyrechten een klacht indiende.

"Deze boete is als ontmoediging een eerste stap, maar we moeten waakzaam blijven. We moeten afwachten of de beslissing ook een bevel bevat om het gedrag te corrigeren", zei Bastien Le Querrec namens de Franse privacyrechtengroep La Quadrature du Net. De groep had de beschikking zelf niet ontvangen.

'Beschuldigingen ongegrond'

Er circuleerden onlangs al berichten dat het Amerikaanse concern een fikse geldstraf boven het hoofd hing. Het besluit over de boete dateert van 16 juli, maar Amazon treedt er nu pas mee naar buiten. Volgens het bedrijf zijn de beschuldigingen ongegrond. "Er is geen datalek geweest en er zijn geen klantgegevens aan derden verstrekt", laat het bedrijf weten. Amazon is daarom van plan beroep aan te tekenen.

Amazon zegt gegevens te verzamelen om de ervaring van de klant te verbeteren. Het heeft richtlijnen opgesteld over wat werknemers met die gegevens mogen doen. Sommige wetgevers en regelgevers vinden dat Amazon zichzelf ook een oneerlijk voordeel geeft op de markt met hun over klanten verzamelde informatie. Onder meer de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk doen hier onderzoek naar.

Dossier Europa

Meer weten over de samenwerking in de Europese Unie op IT-gebied? Bekijk het overzicht op Dossier Europa.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.