Development

Software-ontwikkeling
Power outage Portland

Linux-release overleeft barre winter in VS

Torvalds zat zes dagen zonder stroom.

Stroomstoring © Shutterstock Tada Images
2 maart 2021

Torvalds zat zes dagen zonder stroom.

Bijna had Linus Torvalds het vrijgeven van de eerste release candidate van Linux kernel 5.12 uitgesteld. Barre weersomstandigheden in Texas en in het noordwesten van de Verenigde Staten waar Torvalds woont, maakten het afsluiten van het 'merge window' vrijwel onmogelijk.

In Torvalds woning in Portland in de staat Oregon viel de stroom gedurende zes dagen uit. Maar hij was niet de enige die moeite had om aan de cruciale fase in het opensourceproject te werken. Als gevolg van de maatregelen om de Covid-19-epidemie in te dammen, werkten verhoudingsgewijs veel ontwikkelaars de afgelopen weken van huis uit. Het elektriciteitsnet in de VS dat veel meer dan in Europa bovengronds is aangelegd, heeft veel last van winterse omstandigheden zoals veel sneeuw en vooral ijsregens die de kabels zo zwaar maken dat ze knappen. Zo'n half miljoen huizen in het noordwesten van de VS kwamen daardoor afgelopen week zonder stroom te zitten.

Torvalds heeft deze release dan ook maar toepasselijk 'Frozen Wasteland' genoemd, volgens Phoronix.com. Het is al de tweede moeizame 'merge window'-periode op rij, de periode waarin de laatste wijzigingsvoorstellen (pull requests) in een release kunnen worden ingediend en verwerkt, merkt Torvalds op in de releasenotes. De vorige periode viel samen met de feestdagen eind vorig jaar. Maar de ruim 1000 ontwikkelaars die meewerken aan het Linux-kernelproject hebben "heel goed hun best gedaan" om hun pull requests op tijd in te dienen. 

"Tegen de tijd dat bij mij de elektriciteit weer hersteld was, stond alles klaar en kon ik het mergeproces afronden". Hij zei wel in de gelukkige omstandigheid te zijn geweest dat dit een relatief kleine release is.

De release kenmerkt zich door een hoop opruimwerk. Zo is de ondersteuning voor het verouderde OPROFILE verwijderd, dat inmiddels is vervangen door de Perf-interface. Ook zijn verschillende verouderde SoC-platformen - onder meer van oude ARM-SoC's - en drivers verwijderd die toch niet meer van belang zijn. Maar er zijn ook vernieuwingen en verbeteringen doorgevoerd zodat netto de codebase iets is gegroeid.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.