Development

Software-ontwikkeling
Ubuntu Linux

Linux krijgt Microsoft-tech voor apps en webapps ingebouwd

.NET-technologie wordt opgenomen in Ubuntu Linux.

18 augustus 2022

.NET-technologie wordt opgenomen in Ubuntu Linux.

Linux-leverancier Canonical neemt native .NET-ondersteuning op in Ubuntu Linux en doet dat samen met .NET-maker Microsoft. Het gaat om de uitvoering van het opensourcebesturingssysteem waar langetermijnsupport (LTS) voor geldt. Developers kunnen ASP.NET en de software-ontwikkelkit (SDK) voor .NET SDK met een eenvoudig commando installeren.

De omarming van de .NET-technologie geldt voor zowel Ubuntu-hosts als ook voor containers met dat besturingssysteem. Terwijl .NET een ontwikkelplatform is voor uiteenlopende soorten applicaties, is Microsofts ASP.NET gemaakt voor specifiek het ontwikkelen van webapps. Microsoft en Canonical werken nu samen aan het verstevigen en beveiligen van de software-supplychain tussen .NET en Ubuntu, meldt de Linux-leverancier. Daarbij beloven de twee bedrijven tijdige securitypatches en nieuwe releases. Canonical en Microsoft bieden ook enterprise-grade ondersteuning voor .NET-gebruik op Linux.

Ommekeer Microsoft

Canonical verklaart in een blogpost trots te zijn dat het nu Microsofts .NET kan verwelkomen als een native ervaring op Ubuntu. Het .NET-ontwikkelplatform was één van de eerste bijdrages van Microsoft aan de opensourcewereld. Van oudsher was Microsoft, onder voorgaande CEO's Bill Gates en Steve Ballmer, fel gekant tegen open source. De notie van openlijk en gratis beschikbare broncode voor software stond haaks op het bedrijfsmodel en de bedrijfscultuur van de Windows- en Office-maker.

De beschikbaarheid van .NET geldt voor Ubuntu-versie 22.04 in de LTS-uitvoering en geldt voor hosts en voor container-images. Voor laatstgenoemde brengt Canonical nu speciale, ultrekleine appliance-images uit. Deze voldoen aan de vereisten van het Open Container Initiative (OCI) en komen zonder shell of package-manager. Deze voorgebakken en geoptimaliseerde container-images zijn 'afgebeiteld' (chiselled) om alleen het hoognodige te bevatten.

Ultrakleine containers

Op basis van feedback van ontwikkelaars heeft Canonical met zijn 'beitelwerk' 100MB weten af te halen van Ubuntu-gebaseerde images voor containergebruik. Daarmee is het kleinste Ubuntu OCI-image ooit gecreëerd, van nog geen 6MB in gecomprimeerde staat. De leverancier biedt nu twee container-images in bèta: één van 12,9MB ongecomprimeerd met daarin minimaal benodigde .NET-componenten, en één van 117MB ongecomprimeerd met wat meer mogelijkheden. Deze eerste twee 'gebeitelde' Docker-containers met Ubuntu, .NET en ASP.NET zijn ook te verkrijgen in het Microsoft Artifact Registry (MCR).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.