Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux aan de praat op ARM-Mac

Virtualisatieleverancier Corellium heeft Linux geport naar de nieuwe ARM-processor in Apples Mac mini. Het opensourcebesturingssysteem draait, maar voor volledige functionaliteit zijn nog wat extra's nodig. Corellium is eerder door Apple aangeklaagd over iOS-virtualisatie. Nu met Linux gaat het echter om native draaien op de M1-processor.
ARM-Mac, M1-processor
© Apple
Apple

Corellium-CTO Chris Wade kondigt op Twitter aan dat de maker van virtualisatiesoftware voor developers erin is geslaagd om Linux aan de praat te krijgen op Apple-hardware. Het gaat om de Ubuntu-distributie die volgens hem "volledig bruikbaar" is op de Mac mini M1. Dat is dus de nieuwe, eind vorig jaar uitgekomen minidesktop van Apple met daarin geen Intel-processor maar de eerste generatie van Apples zelfontworpen ARM-chip.

Nog niet alles

Voor gebruik van Ubuntu wordt die Linux-variant gestart vanaf een USB-stick, waarbij ondersteuning aanwezig is voor diverse componenten. Dat omvat USB-poorten, de interne seriële bus I2C en I/O-controllers DARTs voor verbinding met onder andere de PCI Express-bus. Niet alle hardware in de Mac mini kan nu al gebruikt worden.

De interne netwerkpoort van de Mac mini lijkt niet bruikbaar te zijn. CTO Wade meldt daarover namelijk dat voor netwerkgebruik een USB-c dongle nodig is. Corellium deelt zijn aanpassingen aan Ubuntu Linux voor de M1-chip op GitHub. Daarnaast zet het in een uitgebreide blogpost uiteen hoe het erin geslaagd is om Linux te porten naar de Apple-eigen hardware, compleet met 'special sauce' van de Mac-maker.

Apple versus Corellium

"Veel componenten op de M1 zijn gedeeld met Apples mobiele SoC's [system-on-a-chip - red.], wat ons een goede start gaf", blogt Corellium. Het bedrijf bestudeert Apples chipplatform al sinds de dualcore-processor die in 2014 debuteerde in de iPhone 6. Voor software-ontwikkeling biedt het bedrijf een gevirtualiseerde omgeving voor iOS, wat Apple in een rechtszaak probeert de pas af te snijden.

Terwijl de rechter in die zaak eind vorige maand in een voorlopig oordeel heeft bepaald dat er sprake is van 'fair use', komt Corellium nu met niet-gevirtualiseerd Linux voor ARM-Macs. Apple zelf heeft bij de onthulling van zijn M1-hardware al wel Linux op zijn nieuwe Macs getoond, maar dat betreft dat besturingssysteem draaiend in een virtuele machine. Die vm draait dan weer op macOS.

Tutorial

Corellium brengt Linux nu dus 'lager' en laat het direct op de ARM-hardware draaien. Daarbij blijken er flink wat Apple-eigen zaken aanwezig te zijn, zoals een interrupt-controller die niet compatibel is met de bekende standaarden voor ARM GIC's (general interrupt controllers). Bij de technische uitleg over de hiervoor benodigde aanpassingen aan Ubuntu, afgeleid van een Raspberry Pi image, geeft Corellium in een tutorial aan hoe geïnteresseerde gebruikers Linux op een Mac mini M1 aan de praat kunnen krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in