Development

Software-ontwikkeling
Linux

Linux 5 krijgt verbeteringen van Android

Nieuwste Linux-versie introduceert onder andere verbeterde encryptie en AMD FreeSync-ondersteuning.

5 maart 2019

Nieuwste Linux-versie introduceert onder andere verbeterde encryptie en AMD FreeSync-ondersteuning.

Linux-gebruikers kunnen aan de slag met de nieuwe Linux 5.0-kernel. Hoewel het versienummer doet vermoeden dat het om een grote update gaat, valt dit mee. De nieuwe kernel bevat wel een aantal vernieuwingen en verbeteringen, onder andere op het gebied van videokaarten en encryptie.

Linus Thorvalds 'waarschuwde' in januari al dat Linux 5.0 geen spectaculaire wijzigingen met zich zou meebrengen. In een blogpost schreef hij dat hij de kernelversie in feite 4.21 (Shy Crocodile) is, maar dat hij 'te weinig vingers en tenen heeft om zo ver te tellen'. Om het eenvoudig te houden, koos hij daarom voor 5.0. Dit wil niet zeggen dat de kernel geen noemenswaardige vernieuwingen met zich meebrengt. 

Nvidia Turing-ondersteuning

Eén van de vernieuwingen is de ondersteuning voor de nieuwste serie Nvidia Turing-gpu. Linux 5.0 werkt met GeForce RTX 2000-videokaarten en gebruikt hier de opensource Nouveau-driver voor. De mate van ondersteuning is daarom minder uitgebreid dan die van Nvidia's officiële driver, aldus Tweakers.

AMD FreeSync wordt nu ondersteund

De nieuwe kernelversie brengt ook ondersteuning voor AMD FreeSync. Dit is een technologie die de gpu en monitor synchroniseert om stotterende beelden te voorkomen. Linux 5.0-gebruikers die FreeSync willen gebruiken, moeten uiteraard beschikken over een monitor die FreeSync-compatibel is. Daarnaast is Mesa 19 en een up-to-date xf86-video-amd-gpu-package vereist. 

Andere verbeteringen zijn de ondersteuning voor scrollen op een hoge resolutie via speciale scrollwieltjes op muizen van Microsoft en Logitech. Daarnaast introduceert Linux 5.0 een touchscreendriver voor de RaspBerry Pi en is de ondersteuning voor swapbestanden weer aanwezig.

Linux 5.0 ondersteunt Adiantum-encryptie

Nieuw in Linux 5.0 is ook de ondersteuning voor Adiantum, een door Google ontwikkelde schijfencryptietechniek. Adiantum werkt op machines met beperkte hardware en wordt door Google gepromoot voor budgetsmartphones met Android-software. De encryptiemethode is echter ook geschikt voor system-on-chips (soc) die gebruikt worden met de standaard Linux-versie.

De volledige lijst met vernieuwingen en verbeteringen is te lezen op de Linux Kernel Mailing List-website.

Met de volgende kernelversie, Linux 5.1, wordt onder andere ondersteuning voor wifi-ax via de Intel 22260-netwerkkaart toegevoegd. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.