Overslaan en naar de inhoud gaan

Licentie Office 2013 vastgenageld aan één pc

Dat blijkt uit de gewijzigde licentievoorwaarden voor de versie van Office 2013 die in de detailhandel wordt verkocht. Het is niet toegestaan om de productiviteitssuite met onder meer Word, Excel en PowerPoint op een andere pc te installeren, bijvoorbeeld nadat de oude pc is afgedankt of defect is geraakt en door een nieuwe pc is vervangen. De gebruiker zal dan een nieuw pakket moeten kopen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Computerworld wil Microsoft met de beperkende voorwaarde in de zogeheten end-user license agreement (EULA) consumenten ertoe overhalen geen retailpakket meer te kopen maar een abonnement te nemen op de cloudversie Office 365. Daarvoor betaalt de gebruiker per maand of per jaar abonnementsgeld.

Microsoft vindt dat het duidelijk is geweest

Microsoft beweert dat het steeds duidelijk heeft gemaakt dat Office 2013 voor één pc is bestemd en dat klanten die ‘overdraagbaarheid’ wensen voor Office 365 moeten kiezen. In alle uitingen is echter nooit duidelijk gemaakt dat het letterlijk om één uniek apparaat zou gaan en niet om één pc tegelijk. De enige toegestane manier om de licentie van Office 2013 over te dragen aan iemand anders, is door tegelijk ook de pc waarop het pakket is geïnstalleerd af te staan.

De licentievoorwaarden van de Office 2010-edities waren veel soepeler. Het was toegestaan om een licentie over te brengen van de ene pc naar de andere. Dat mag een onbeperkt aantal keren worden gedaan. De enige beperking is dat de toewijzing aan een andere pc maar eens per 90 dagen mag gebeuren. Zelfs daarop is een uitzondering: als de oorspronkelijke apparatuur kapot gaat, mag het ook eerder.

Bij activeren wordt pc-configuratie gecontroleerd

Microsoft kan controleren of de gebruiker de licentievoorwaarden overtreedt doordat het online activeren van het pakket gepaard gaat met het invoeren van een unieke, 25 letters en cijfers tellende code. Tegelijk wordt een ‘profiel’ van de gebruikte hardware aan de licentie gekoppeld. In principe kan Microsoft daardoor controleren of een pakket met dezelfde sleutel op een andere pc-configuratie wordt geïnstalleerd.

Microsoft reageert tegenover Computerworld echter ontwijkend op de vraag of het de nieuwe voorwaarden streng zal handhaven. Het bedrijf volstaat met de dooddoener dat “softwarepiraterij een aanzienlijk wereldwijd probleem is” en dat het “een aantal protocollen toepast om onwettige softwaredistributie te verhinderen”.

Office 365 mag wèl worden overgeheveld

Office 365 kent de door Microsoft genoemde ‘overdraagbaarheid’ wel. Gebruikers kunnen de licentie online met enkele muisklikken overhevelen naar een andere pc. Met de Home Premium-versie van Office 365 hebben gezinnen zelfs de vrijheid om het pakket naar believen op 5 machines installeren.

Voor bedrijven die gebruik maken van volumelicenties zijn de strengere licentievoorwaarden niet relevant. In die contracten is het flexibel toedelen van licenties aan wisselende hardware ondervangen.

Met 3 pc's in 5 jaar is Office 2013 al duurder

Eerdere berekeningen over welke optie voordeliger is – Office 2013 kopen of Office 365 huren – kunnen door de nieuwe voorwaarde in de prullenbak. Als een consument steeds een nieuwe Office-licentie moet kopen bij aanschaf van een andere pc, is een abonnement op Office 365 Home Premium al snel voordeliger. Volgens Computerworld is dat het geval als je over een periode van 5 jaar Office op in totaal 3 pc’s wilt installeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in