Overslaan en naar de inhoud gaan

Lexmark stopt met inkjetprinters

Lexmark staakt de ontwikkeling en productie van inkjetprinters. De maatregel kost op termijn 1700 arbeidsplaatsen.
Lexmark
© Lexmark
Lexmark

Dat heeft de Amerikaanse fabrikant dinsdag bekendgemaakt. Het schrappen van inkjetprinters levert naar verwachting na volledige uitvoering van de plannen vanaf 2015 een besparing van 95 miljoen dollar per jaar op. Maar in eerste instantie kost de maatregel alleen maar geld: 160 miljoen dollar.

Dalende lijn in vraag naar inkjetprinters

De verkoop van inkjetprinters vertoont een dalende trend doordat steeds meer consumenten hun foto’s niet meer zelf afdrukken maar op websites en sociale media zoals Facebook plaatsen. Wie toch nog foto’s op papier wil, bestelt in veel gevallen via internet een gedrukt fotoalbum.

Lexmark is een relatief kleine aanbieder in dit krimpende marktsegment. Volgens persbureau Reuters nemen HP, Canon en Epson samen 90 procent van de omzet voor hun rekening.

Ontwikkeling stopt in 2013, fabricage eind 2015

De ontwikkeling van nieuwe inkjetprinters wordt in de loop van 2013 al gestaakt. Tegen het eind van 2015 gaat de fabriek op de Filipijnen dicht. In januari van dit jaar schrapte Lexmark al 625 banen in de inkjetdivisie. Bij het nu genoemde banenverlies gaat het om 1100 productiebanen en 600 andere functies. Eind 2011 telde het bedrijf in totaal 13.300 medewerkers.

In verband met het stopzetten van de inkjetactiviteiten wil Lexmark zo’n duizend patenten verkopen die met deze afdruktechnologie verband houden.

Focus op laserprinters, beeldsoftware en documentbeheer

Lexmark gaat wel door met de fabricage van laserprinters. Daarnaast wil het bedrijf zich meer richten op software voor beeldbewerking en dienstverlening op het gebied van documentenbeheer. Deze activiteiten leveren volgens algemeen directeur Paul Rooke meer winst op.
Bestaande gebruikers van een inkjetprinter van Lexmark kunnen blijven rekenen op service, ondersteuning en levering van cartridges en andere toebehoren, belooft de fabrikant.

Lexmark begon als afsplitsing van IBM

Lexmark ontstond in 1991 als verzelfstandiging van de printerdivisie van IBM. In 1995 kreeg het bedrijf een beursnotering. De bedrijfsnaam is afgeleid van de Amerikaanse stad waar het hoofdkantoor staat: Lexington in de staat Kentucky. Het bedrijf produceert ook printers voor derden, waaronder Dell en IBM.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in