Management

Branche
smarthone winkel

'Leveringsprobleem smartphonechips neemt af en smartphoneberg dreigt'

Overschot in aanbod smartphones ontstaat, volgens Canalys.

© Shutterstock Kardasov Films
1 augustus 2022

Overschot in aanbod smartphones ontstaat, volgens Canalys.

De wereldwijde verkoop van smartphones is in het tweede kwartaal naar het laagste niveau gedaald in twee jaar. Dat meldde marktonderzoeker Canalys. De marktonderzoeker constateert dat de problemen met de leveringen van chips voor smartphones minder zijn geworden en dat er een overschot bij het aanbod mobiele telefoons aan het ontstaan is op de markt.

Volgens Canalys gingen de wereldwijde verschepingen van nieuwe smartphones met 9 procent omlaag tot 287 miljoen stuks in vergelijking met vorig jaar. Dat is het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2020, toen de coronapandemie net was uitgebroken.

Met name in China stond de verkoop onder druk door de coronalockdowns, maar ook elders is de vraag zwakker omdat consumenten vanwege de hoge inflatie en zorgen over een economische recessie de hand meer op de knip houden.

Het Zuid-Koreaanse Samsung is marktleider met een marktaandeel van 21 procent. Daarna komt iPhone-maker Apple met een aandeel van 17 procent, gevolgd door de Chinese merken Xiaomi, Oppo en Vivo.

Lees meer over
1
Reacties
Jorrit 01 augustus 2022 12:43

Eigenlijk is dit jammer. Als de smartphone-chipschaarste wat langer had aangehouden, zou dit de bereidheid bij overheden en smartphone-fabrikanten om fabrikanten van chipsets te verplichten om langer driverupdates te blijven bieden, zodat bestaande smartphones functioneel niet zo snel verouderen en langer gebruikt kunnen worden met up-to-date versies van mobiele besturingssystemen.
De EU verplicht smartphonefabrikanten per 2024 om de ingebouwde accu vervangbaar te maken. Dit zou een mooie aanvulling zijn op dat beleid. Hopelijk leidt dat er ooit toe dat smartphones langer veilig te gebruiken zijn en niet meer beschouwd worden als een vluchtig wegwerpproduct wat gebruikt wordt totdat de nieuwigheid eraf is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.