Overslaan en naar de inhoud gaan

Lente-release Windows 10 kan 2 upgrade-stappen vereisen

Microsoft is bezig met de afronding van de volgende grote release van Windows 10. De lente-update van dit jaar (Windows 10 21H1) is voor zakelijke gebruikers alvast te valideren door middel van een 'commercial pre-release'. Microsoft spreekt van een kleine upgrade, maar dat geldt niet voor iedereen.
Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Microsoft spreekt van een bescheiden update die voor beheerders heel snel valt toe te passen op systemen met Windows 10. Daarbij is er maar heel weinig downtime voor die computers terwijl ze de 21H1-release installeren, spiegelt de softwaremaker voor. De pre-release voor zakelijke gebruikers is een stap vlak voor de algemene beschikbaarheid, heeft Microsoft vorige week aangekondigd bij het uitbrengen van die pre-release.

Slapende features

Bij de lonkende belofte van een snelle upgrade naar de lente-release van 2021 zit er wel een kleine adder onder het gras. Microsoft legt uit dat dit geldt voor de twee direct voorafgaande releases: 20H2 en 2004 (van respectievelijk herfst en lente 2020). Met ingang van Windows 10 2004 heeft het besturingssysteem namelijk een algemene, gedeelde kern met een identieke set systeembestanden. Dat fundament wordt door Microsoft gebruikt voor vlotte updates.

"Nieuwe features worden in maandelijkse kwaliteitsupdates meegenomen voor versie 2004 in een inactieve en slapende staat. Deze nieuwe 21H1-features blijven in slaapstand totdat ze worden ingeschakeld via het 'enablement package', een kleine, snel-te-installeren hoofdschakelaar die de features van Windows 10 21H1 activeert", verklaart Microsoft in de blogpost.

Vanaf 1909

De updatesituatie is anders voor zakelijke gebruikers van Windows 10 die op oudere versies zitten, zoals de nog redelijk veel gebruikte 1909-release. Installaties met die oudere versie moeten eerst worden bijgewerkt naar de 2004-release (ook wel 20H1 genoemd), legt een Microsoft-medewerker uit in een toelichting. Pas daarna kan zo'n achterlopende pc door middel van een 'enablement package' verder updaten naar de nieuwste 21H1-release.

Het is dus niet mogelijk om vanaf 1909 (of een oudere versie van Windows 10) direct naar 21H1 te upgraden. Voor gewone gebruikers krijgt de herfst-update van 2019 binnenkort geen support meer, maar voor gebruikers in de bedrijfs- en onderwijswereld loopt de support nog wat langer door. De ondersteuning voor de Home- en Pro-uitvoeringen van Windows 10 vervalt in mei dit jaar, die voor de Enterprise- en Education-uitvoeringen in mei volgend jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in