Management

Juridische zaken
Huawei

‘Laat Huawei Nederland afstand nemen van Oeigoeren-technologie’

Amerikaans onderzoek leidt opnieuw tot Kamervragen  

© Huawei
19 januari 2021

Amerikaans onderzoek leidt opnieuw tot Kamervragen  

In de Tweede Kamer groeien de zorgen over investeringen van Huawei in technologie voor etnische profilering van Oeigoeren. Opnieuw hebben partijen Kamervragen gesteld aan minister Kaag van Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) en minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.

GroenLinks stelde de Kamervragen na een publicatie in de Volkskrant, waarin werd gemeld dat IPVM, een Amerikaans onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in videobewaking, bewijzen heeft gevonden voor aanvragen van patenten met verschillende verwijzingen naar Oeigoeren, een islamitische minderheid in China. Eerder voelde het CDA de bewindslieden over de technologie aan de tand.

Kamerleden Van den Nieuwenhuijzen en Buitenweg willen onder meer weten of de ministers bereid zijn om opheldering te vragen bij Huawei Nederland, en of ze de Nederlandse tak willen verzoeken om publiekelijk afstand te nemen van technologie. Daarnaast is de partij benieuwd in hoeverre gezichtsherkenningscamera’s van Chinese techbedrijven gebruikt worden in Nederland en in hoeverre de patenten van Chinese techbedrijven een rol spelen bij het vastleggen van standaarden voor surveillancetechnologie binnen de International Telecommunications Union.

Exportcontrolebeleid onder de loep

GroenLinks dringt er bij ministers op aan om inspanning te leveren voor actie richting Chinese techbedrijven die betrokken zijn bij de onderdrukking van Oeigoeren. Ook wil de partij weten in hoeverre het huidige exportcontrolebeleid in staat is om uit te sluiten dat de export van Nederlandse of Europese technologie bijdraagt aan de ontwikkeling van technologie door Chinese bedrijven die is gericht op het identificeren van etnische groepen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.