Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Laat Huawei Nederland afstand nemen van Oeigoeren-technologie’

In de Tweede Kamer groeien de zorgen over investeringen van Huawei in technologie voor etnische profilering van Oeigoeren. Opnieuw hebben partijen Kamervragen gesteld aan minister Kaag van Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) en minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.
Huawei HQ, Shenzhen (China)
© Huawei
Huawei

GroenLinks stelde de Kamervragen na een publicatie in de Volkskrant, waarin werd gemeld dat IPVM, een Amerikaans onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in videobewaking, bewijzen heeft gevonden voor aanvragen van patenten met verschillende verwijzingen naar Oeigoeren, een islamitische minderheid in China. Eerder voelde het CDA de bewindslieden over de technologie aan de tand.

Kamerleden Van den Nieuwenhuijzen en Buitenweg willen onder meer weten of de ministers bereid zijn om opheldering te vragen bij Huawei Nederland, en of ze de Nederlandse tak willen verzoeken om publiekelijk afstand te nemen van technologie. Daarnaast is de partij benieuwd in hoeverre gezichtsherkenningscamera’s van Chinese techbedrijven gebruikt worden in Nederland en in hoeverre de patenten van Chinese techbedrijven een rol spelen bij het vastleggen van standaarden voor surveillancetechnologie binnen de International Telecommunications Union.

Exportcontrolebeleid onder de loep

GroenLinks dringt er bij ministers op aan om inspanning te leveren voor actie richting Chinese techbedrijven die betrokken zijn bij de onderdrukking van Oeigoeren. Ook wil de partij weten in hoeverre het huidige exportcontrolebeleid in staat is om uit te sluiten dat de export van Nederlandse of Europese technologie bijdraagt aan de ontwikkeling van technologie door Chinese bedrijven die is gericht op het identificeren van etnische groepen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in