Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA wil Huawei op ‘zwarte lijst’ na test met gezichtsherkenning Oeigoeren

Het CDA wil dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok bij de Europese Unie pleit voor mogelijkheid om Huawei op een ‘zwarte lijst’ te zetten. De partij stelt dat Huawei valt onder buitenlandse bedrijven die actief handelen in strijd met de Europese waarden en belangen.
Huawei HQ, Shenzhen (China)
© Huawei
Huawei

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert stelde Kamervragen aan minister Blok omdat het Chinese technologieconcern Huawei Technologies volgens Washington Times in 2018 testen uitvoerde met software voor camerasystemen die de gezichten kan herkennen van Oeigoeren, de islamitische minderheidsgroep die in China wordt onderdrukt.

Huawei zou volgens de krant samen met het Chinese techbedrijf Megvii de softwaretesten hebben uitgevoerd met beveiligingscamera's die gezichten in een mensendrukte kunnen scannen op leeftijd, geslacht en etniciteit. Bij een herkenning van de kenmerken kon een 'Oeigoer-alarm' afgaan. De politie zou dan een arrestatie kunnen verrichten.

Zwarte lijst 

De Verenigde Staten hebben om die reden vorig jaar nog de grote Chinese producent van bewakingscamera's Hikvision op een zwarte lijst gezet. Van Helvert roept Blok donderdag in zijn Kamervragen op om te pleiten voor eenzelfde Europese aanpak. Ook wil hij van Blok weten of Nederlandse overheidsinstellingen gebruik maken van surveillanceapparatuur van Chinese bedrijven die in China betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.

Van Helvert heeft minister Blok daarnaast gevraagd of bekend is dat de Europese Unie gebruikmaakt van temperatuurcamera's van het Chinese bedrijf Hikvision en of Blok de mening deelt dat camera’s van Hikvision in Nederland snel mogelijk moeten worden vervangen door apparatuur van ‘schone’ bedrijven.
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in