Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Huawei testte software voor herkenning gezichten Oeigoeren'

Kort IT-nieuws van vandaag.

9 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

'Huawei testte software voor herkenning gezichten Oeigoeren'

Oeigoeren
Protest tegen onderdrukking Oeigoeren © Shutterstock

Het Chinese technologieconcern Huawei Technologies heeft testen gedaan met software voor camerasystemen die de gezichten kan herkennen van Oeigoeren, de islamitische minderheidsgroep die in China wordt onderdrukt. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post kon daarbij een automatisch alarmsignaal afgaan naar Chinese veiligheidsdiensten.

De krant baseert zich op interne documenten van Huawei die werden ontdekt door onderzoeksorganisatie IPVM. Huawei zou samen met het Chinese techbedrijf Megvii de softwaretesten in 2018 hebben uitgevoerd met beveiligingscamera's die gezichten in een mensendrukte kunnen scannen op leeftijd, geslacht en etniciteit. Als een gezicht werd herkend met kenmerken van de Oeigoerse gemeenschap kon een 'Oeigoer-alarm' afgaan. De politie zou dan een arrestatie kunnen verrichten.

De Verenigde Staten hebben vorig jaar nog de grote Chinese producent van bewakingscamera's Hikvision op een zwarte lijst gezet. De surveillanceapparatuur van Hikvision wordt volgens de VS gebruikt in bijvoorbeeld interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. Ook Huawei staat op een zwarte lijst van Washington vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger en risico's op spionage voor de Chinese overheid.

Huawei en Megvii zeggen tegen The Washington Post dat er inderdaad testen zijn geweest, maar dat de technologie niet is ingezet voor gebruik. Mensenrechtengroepering Human Rights Watch stelt dat de Chinese overheid steeds meer slimme surveillancemiddelen inzet om de eigen bevolking te controleren en minderheden te onderdrukken. (ANP)

Lees meer over
1
Reacties
M. Commandeur 10 december 2020 22:28

Ik kan de reactie van Huawei en Megvii niet anders lezen dan: wij bekommeren ons niet om die Oeigoeren (en Tibetanen!) maar uitsluitend om het verlies aan potentiële klanten? Kortom de officiële leer van de Chinese staat.
Inmiddels heeft ook een bekende voetballer, Griezmann, zijn deal met Huawei gestopt vanwege deze kwestie: https://nos.nl/l/2360088
AG, bedankt voor jullie berichtgeving!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.