Overslaan en naar de inhoud gaan

'Laat die universitaire opleiding tot data scientist maar zitten'

Noah Lorang windt er geen doekjes om, in het blog over zijn ervaringen bij Basecamp. Daar werkt hij in een functie die in sommige bedrijven als data scientist wordt aangeduid. 'Het merendeel van de tijd ben ik alleen met wiskunde bezig', zegt Lorang. En zelfs dat gedeelte van zijn taak is niet erg complex.

'De meest geavanceerde wiskunde die ik de afgelopen week heb toegepast, paste ik toe in enkele diepgaande analyses en significantietests. Maar het merendeel van de tijd schreef ik SQL-queries om data te verzamelen, voerde daar basis-wiskunde op toe om verschillen en percentielen te berekenen, maakte ik grafische voorstellingen van de resultaten, en schreef ik daar toelichtingen of aanbevelingen bij', constateert Lorang. 'Ik heb geen algoritmes gecodeerd, aanbevelings-engines gebouwd, machineleersystemen toegepast of een neuraal netwerk gebouwd.'

Behoeftes van bedrijven veel simpeler

De reden daarvoor is simpel, zegt Lorang. Basecamp heeft op dit moment helemaal geen behoefte aan dergelijke geavanceerde technieken. En dat geldt volgens hem voor het overgrote merendeel van de bedrijven. Wat bedrijven wel nodig hebben is accurate en bruikbare informatie waarop ze beslissingen kunnen baseren over de inzet van tijd en geld. De subset van problemen waar bedrijven machineleertechnieken zinvol kunnen toepassen, is erg klein. De meeste hebben alleen goede gegevens nodig, en begrip van wat die betekenen.

Lorang adviseert mensen die in deze discipline carrière willen maken om vooral geen tijd te steken in het behalen van een universitaire graad in data science. Zijn advies: bekwaam je in de basisprincipes van wiskunde, school je in het schrijven van SQL-queries en zorg dat je begrijpt hoe een bedrijf werkt en waar zijn succes van afhangt. In plaats van je weekenden te spenderen aan een datamining-wedstrijd, kun je beter in een klein bedrijf gaan werken, met klanten praten en nadenken over de vraag welke factoren van belang zijn voor het succes van zo'n bedrijf en welke bijdrage jij daaraan kunt leveren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in