Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Kwantumtechnologie, AI en digitaal onderwijs krijgen geld uit Nationaal Groeifonds

Kwantumtechnologie, AI en digitaal onderwijs krijgen geld uit Nationaal Groeifonds

Meer dan een miljard gaat naar projecten op gebied van kwantumcomputing en AI.

© CC0 - Flickr Peter Linke
12 april 2021

Meer dan een miljard gaat naar projecten op gebied van kwantumcomputing en AI.

Het demissionair kabinet heeft 4 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds verdeeld over tien voorstellen. Er gaat geld naar kwantumcomputing, AI, data in de zorg en naar toekomstbestendig onderwijs – door o.a. investeringen in digitale hulpmiddelen en ICT. Het merendeel van het geld uit het groeifonds, zo’n 2,5 miljard, gaat naar fysieke infrastructuur, zoals grote ov-projecten.

Het Groeifonds draagt 615 miljoen euro bij aan QuantumDeltaNL. Dit programma richt zich op het versterken van het Nederlandse kwantumecosysteem en investeert in kwantumcomputing, kwantumnetwerken en kwantumsensing. De commissie die het geld toekende, zegt te geloven in de grote strategische kansen van kwantumtechnologie en is enthousiast over de voorgestelde aanpak. “Nederland heeft een wetenschappelijk sterke positie op het gebied van kwantumtechnologie. Dit voorstel moet deze positie verder uitbouwen en vroegtijdig de omslag naar economische waarde maken”, schrijven minister Bas van ’t Wout en minister Wobke Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer.

Investering naar AI

Ook AiNed krijgt een fikse bijdrage, namelijk zo’n 276 miljoen euro. Dit investeringsprogramma beoogt het potentieel van kunstmatige intelligentie voor de Nederlandse economie en samenleving te benutten. Het wil de bestaande knelpunten aanpakken met 12 instrumenten. De commissie adviseert te starten met 4 van die instrumenten, namelijk de ELSA-labs, het AI-talentprogramma, de Europese kennisnetwerken en Europese innovatie-instrumenten. “Die pakken direct knelpunten aan rondom maatschappelijke kaders, het aantrekken van talent en verstevigen onze positie in Europa waardoor er ook meer geprofiteerd wordt van Europese financiering”, schrijven de twee ministers.

De Nationale AI Coalitie (NL AIC) heeft het voorstel ingediend en is blij met de toekenning van het geld. Coalitiemanager Kees van der Klauw: “We zijn heel erg blij met het bericht dat ons AiNed-programma is voorgedragen door de adviescommissie en dat fase 1 van het AiNed-programma in belangrijke mate is gehonoreerd door de ministerraad. Een uitstekend resultaat!”

Zorg en onderwijs

Daarnaast is ICT en digitalisering een belangrijke component in het voorstel Transitie naar innovatief en toekomstbestendig onderwijs. Om het voorstel uit te voeren wordt er onder andere subsidie verleend aan onderwijsinstellingen om de inzet van digitale leer- en hulpmiddelen te versnellen. Het doel is om met investeringen in digitale leer- en hulpmiddelen en ICT de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Dit voorstel krijgt 80 miljoen voorwaardelijk en een reservering van 63 miljoen.

Het voorstel Health-RI krijgt maximaal 69 miljoen euro. Dit voorstel heeft tot doel om innovatie in de life sciences and healthsector te stimuleren door data van Nederlandse ziekenhuizen en zorgorganisaties, kennisinstellingen, organisaties in de publieke gezondheid, patiëntenorganisaties, gezondheidsfondsen en bedrijven te standaardiseren en met elkaar te verbinden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.