Beheer

Cloud
KubCon CloudNative 2018

'Kubernetes is nu erg, erg slaapverwekkend'

Maar slaapverwekkend is goed, verkondigt Google op gebruikersconferentie.

13 december 2018

Maar slaapverwekkend is goed, verkondigt Google op gebruikersconferentie.

'Kubernetes is nu erg, erg slaapverwekkend en dat is goed. Dat betekent dat heel veel bedrijven het nu gebruiken en dat het werkt.' Janet Kuo, de vice-voorzitter van de KubeCon | Cloudnative 2018-conferentie in Seattle, vertelt hoe de roerige tijden zijn veranderd in korte tijd.

Het feit dat Kubernetes nu minder spectaculaire veranderingen met zich meebrengt betekent allerminst dat de belangstelling voor het congres afneemt. In drie jaar tijd groeide het aantal deelnemers van enkele honderden naar meer dan 8000 dit jaar. Volgens een onderzoek van CNCF dat The Register aanhaalt, heeft al 40 procent van de grote ondernemingen Kubernetes in gebruik.

Kubernetes is het open source beheersysteem dat de inzet en beheer van containers in een cloud-architectuur automatiseert. Het concept is ontwikkeld en toegepast door Google in het eigen datacentrum. De verdere ontwikkeling en het onderhoud ligt al enkele jaren bij de Cloud Native Computing Foundation.

Aanvankelijk was de ontwikkeling gericht op het snel toevoegen van nieuwe eigenschappen. Daardoor was het systeem niet altijd even stabiel. Toch zagen ook toen al veel organisaties het belang in van een container-orchestratiesysteem, dat het gebruik van containers aanzienlijk vereenvoudigt. "Door de grote belangstelling kregen de ontwikkelaars veel feedback waardoor de kwaliteit van Kubernetes snel verbeterde", zei Kuo - in het dagelijks leven software engineer bij Google - gisterenavond. Inmiddels is Kubernetes toe aan versie 1.13.0.

Toch is Kubernetes allerminst af, constateert Kuo. Er zijn nog altijd ruwe kantjes, bijvorobeeld op het gebied van configuratie en tooling. Maar dat zijn oplosbare problemen, volgens Kuo.

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.