Innovatie & Strategie

Netwerken
KPN glasvezel

KPN schroeft internetsnelheid glasvezel flink op

Telecomprovider gaat nog dit jaar 1 Gbps internetsnelheid leveren via PON-techniek, en bereidt 10 Gbps voor. 

KPN glasvezel © KPN KPN
1 maart 2019

Telecomprovider gaat nog dit jaar 1 Gbps internetsnelheid leveren via PON-techniek, en bereidt 10 Gbps voor. 

Telecomprovider KPN wil nog dit jaar de internetsnelheden via glasvezel flink opschroeven, om zodoende in de toekomst snelheden tot 10 Gbps mogelijk te maken. De telecomreus maakt daarvoor gebruikt van de PON-technologie, die in eerste instantie 1 Gbps internetsnelheid mogelijk zal maken.

De provider sloot daarvoor deze week een overeenkomst met de Finse netwerk- en technologieleverancier Nokia voor het gebruik van deze PON-technologie.

Voorbereiding begonnen

Inmiddels zegt KPN al begonnen te zijn met de voorbereidende werkzaamheden om G-PON in het netwerk te introduceren. Naar eigen zeggen kiest KPN hierin voor een gefaseerde aanpak, waarbij in het tweede deel van dit kalenderjaar de PON-technologie beschikbaar wordt in de eerste gebieden met glasvezel. Vanaf dat moment zijn er in de betreffende gebieden snelheden tot 1 Gbps mogelijk.

Uiteindelijk wil KPN het glasvezelnetwerk voorbereiden op de toekomst door het klaar te maken voor XGS-PON, de opvolger van de nu aangekondigde PON-technologie. Met de overstap naar die techniek zouden snelheden tot 10 Gbps symmetrisch beschikbaar moeten komen.

'Klaar voor de toekomst'

Babak Fouladi, Chief Technology en Digital Officer bij KPN, schrijft in de verklaring van KPN: “Dankzij de keuze voor PON-technologie zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we op efficiënte wijze steeds meer klanten toegang geven tot een razendsnelle gigabit verbinding. Met de superieure technologie en infrastructuur zijn in de toekomst snelheden tot wel 10 Gbps symmetrisch mogelijk. Dit onderstreept onze ambitie om de digitale snelweg van Nederland aan te leggen.”

De afgelopen jaren heeft KPN glasvezel fijnmazig uitgerold in heel Nederland, hierdoor zijn de snelheden van het vaste netwerk fors omhoog gegaan. Het programma van de verglazing van de wijkkasten (FTTC) wordt dit jaar afgerond. Dankzij deze keuze heeft KPN de mogelijkheid in deze gebieden op termijn ook via PON-technologie FTTH aan te leggen, indien klantwensen veranderen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.