Innovatie & Strategie

Netwerken
KPN

KPN ruilt kopernetwerk in voor glasvezel

Deel kopernetwerk vanaf 2023 uitgeschakeld.

© KPN
21 februari 2020

Deel kopernetwerk vanaf 2023 uitgeschakeld.

KPN stelt begin 2023 zijn kopernetwerk voor 2,4 miljoen adressen buiten gebruik. Het gaat om gebieden waar inmiddels glasvezel is aangelegd. Klanten van het telecombedrijf moeten tegen die tijd allemaal over zijn op glasvezel. In enkele gebieden wordt het kopernetwerk al eerder uitgeschakeld.

Het glasvezelnetwerk van KPN wordt momenteel in ruim zeventig regio's uitgerold. Tot eind 2021 moeten er circa 1 miljoen nieuwe aangesloten adressen bijkomen. Daarna zullen ook hier kopernetwerken buiten werking gesteld worden. KPN zegt zijn klanten hierover tijdig te informeren.

Het internet dat via glasvezel loopt, is veel sneller dan de verbindingen via het kopernetwerk.

Glasvezel onder de loep

De glasvezelinitiatieven van KPN liggen sinds afgelopen najaar wel onder de loep. Toezichthouder ACM concludeerde in oktober in een marktstudie dat de provider onrust zaait bij potentiële investeerders van concurrenten. Daarnaast zou het de business case van anderen frustreren en belangrijke processen vertragen. "Dit gedrag creëert vertraging, onzekerheid en leidt tot een groter risico voor investeerders van glasvezelnetwerken", aldus de ACM destijds.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.