Beheer

Netwerken

KPN levert zijn eerste IPv6-verbinding

6 juni 2012
KPN kondigt vandaag op World IPv6 Launch Day aan zijn eerste klant op IPv6 te hebben aangesloten. Het betreft nog een proefsituatie. Vanaf oktober kunnen grootzakelijke klanten IPv6 op aanvraag krijgen. Eind dit jaar levert KPN standaard IPv6 bij IPv4-aansluitingen.

De  eerste IPv6-klant van KPN is een bedrijf actief in de modebranche dat veelvuldig communiceert met toeleveranciers in Azië. Het gebrek aan IPv4-adressen treedt in die regio nu al op waardoor de communicatie over internet problemen oplevert. Het bedrijf wil niet met naam in de publiciteit komen.

Vooralsnog levert KPN een IPv6-only verbinding. Later dit jaar krijgen klanten die IPv6-verbindingen aanvragen een zogeheten dual stack-verbinding waarbij het netwerk altijd eerst probeert via IPv6 een verbinding op te zetten, maar als dat niet lukt snel terugvalt op het oude IPv4-protocol.

KPN is niet de eerste aanbieder die IPv6 levert. KPN-dochter XS4ALL bijvoorbeeld activeert al ruim een jaar IPv6 bij elke klant die daar om vraagt. Vanaf vandaag zet XS4ALL IPv6 zelfs standaard aan - naast IPv4 - bij elke nieuwe klant. Volgens Pieter van Kouwenhoven van KPN Innovatie Network & IP access maakt XS4ALL weliswaar gebruik van de onderliggende infrastructuur van KPN, maar zitten er aanzienlijke verschillen in de hogere lagen van de netwerken.

Later dit jaar IPv6 standaarddienst

Daarom biedt KPN IPv6 nu in een proefsituatie aan klanten aan. Vanaf oktober verwacht KPN de kinderziekten uit de dual stack-aanpak te hebben zodat de kwaliteit voldoet aan de normen voor de grootzakelijke markt. Later dit jaar krijgt het midden- en kleinbedrijf bij een Ondernemingspakket Internet Plus Bellen standaard een IPv6 en een IPv4-adres.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.