Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN claimt vorderingen met 5G-dekking Nederland

Ruim twee derde van de Nederlanders kan inmiddels gebruik maken van het snellere mobiele 5G-netwerk van KPN. Ook de snelheid van 4G-verbindingen wordt opgevoerd. Het telecombedrijf rekent erop in de loop van volgend jaar landelijk dekkend te zijn met de vernieuwingen.
KPN 5G
© KPN
KPN

Volgens KPN gaat het om een grote operatie die grondig wordt aangepakt. Het bedrijf is eind 2019 begonnen met het moderniseren van zijn gehele mobiele netwerk, waarbij de apparatuur op alle circa 5000 mobiele opstelpunten wordt vervangen. KPN heeft deze week in Limburg de 2500ste zendmast voorzien van nieuwe apparatuur. Met dit hele proces is de onderneming nu iets over de helft.

Capaciteit en dekking

De telecomaanbieder meldt dat zijn verbeterde netwerk een 50 procent hogere downloadsnelheid biedt voor 4G-verbindingen, en een gemiddelde snelheid van 225 Megabit per seconde op 5G. Dit is mede te danken aan glasvezelverbindingen die lopen tot aan de zendmast, en aan de daarop gemonteerde nieuwe antennes. Het nieuwe netwerk voor mobiel dataverkeer is voor 90 procent voorzien van 10 Gigabit per seconde glasvezelverbindingen. De nieuwe antennes ondersteunen alle beschikbare frequentiebanden, inclusief Massive Mimo (multiple-input, multiple-output). Dit verbetert de capaciteit en de dekking.

Rivalen T-Mobile en Vodafone meldden eerder al dat hun 5G-netwerk in Nederland min of meer landelijk dekkend is. De Nederlandse overheid veilde in juli frequenties voor 5G. De drie grootste telecomproviders op de Nederlandse markt telden samen ruim 1,2 miljard euro neer om van die frequenties gebruik te mogen maken. Vodafone begon al in april, dus voorafgaand aan de veiling, met het aanbieden van 5G via frequentiebanden voor 4G.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in