Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G-mast

KPN claimt vorderingen met 5G-dekking Nederland

5G-netwerk KPN bereikt ruim twee derde van Nederland

© KPN
17 november 2020

5G-netwerk KPN bereikt ruim twee derde van Nederland

Ruim twee derde van de Nederlanders kan inmiddels gebruik maken van het snellere mobiele 5G-netwerk van KPN. Ook de snelheid van 4G-verbindingen wordt opgevoerd. Het telecombedrijf rekent erop in de loop van volgend jaar landelijk dekkend te zijn met de vernieuwingen.

Volgens KPN gaat het om een grote operatie die grondig wordt aangepakt. Het bedrijf is eind 2019 begonnen met het moderniseren van zijn gehele mobiele netwerk, waarbij de apparatuur op alle circa 5000 mobiele opstelpunten wordt vervangen. KPN heeft deze week in Limburg de 2500ste zendmast voorzien van nieuwe apparatuur. Met dit hele proces is de onderneming nu iets over de helft.

Capaciteit en dekking

De telecomaanbieder meldt dat zijn verbeterde netwerk een 50 procent hogere downloadsnelheid biedt voor 4G-verbindingen, en een gemiddelde snelheid van 225 Megabit per seconde op 5G. Dit is mede te danken aan glasvezelverbindingen die lopen tot aan de zendmast, en aan de daarop gemonteerde nieuwe antennes. Het nieuwe netwerk voor mobiel dataverkeer is voor 90 procent voorzien van 10 Gigabit per seconde glasvezelverbindingen. De nieuwe antennes ondersteunen alle beschikbare frequentiebanden, inclusief Massive Mimo (multiple-input, multiple-output). Dit verbetert de capaciteit en de dekking.

Rivalen T-Mobile en Vodafone meldden eerder al dat hun 5G-netwerk in Nederland min of meer landelijk dekkend is. De Nederlandse overheid veilde in juli frequenties voor 5G. De drie grootste telecomproviders op de Nederlandse markt telden samen ruim 1,2 miljard euro neer om van die frequenties gebruik te mogen maken. Vodafone begon al in april, dus voorafgaand aan de veiling, met het aanbieden van 5G via frequentiebanden voor 4G.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.