Overslaan en naar de inhoud gaan

Kosten en baten offshoring vallen vaak tegen

Dat constateert Rini van Solingen, adviseur en hoogleraar Global Software Engineering (TU Delft) in de Financiële Telegraaf. Hij vergeleek recente offshoreprojecten op hun uiteindelijke opbrengsten en kosten. Van Solingen stelt dat niet alleen de kostenreductie tegenviel, ook de training en aanpassing van IT'ers in het buitenland zorgden langdurig voor diverse problemen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Bedrijven die IT-activiteiten verplaatsen naar lagelonenlanden verwachten vaak exact hetzelfde resultaat te kunnen krijgen als ze gewend waren van hun Nederlandse IT'ers. Maar volgens van Solingen is dit een utopie. Ondernemers verkijken zich vaak op de tijd die nodig is om Nederlandse kwaliteitseisen, de geoliede werkprocessen en kennis op anderen over te brengen. „Veel bedrijven denken erop te kunnen besparen, maar dat effect wordt pas na langere tijd zichtbaar. En dat is uitdrukkelijk niet waar de bedrijven op hadden gehoopt", aldus Van Solingen.

Om het werk goed te doen, moeten zelfs goed opgeleide IT’ers worden bijgespijkerd en begeleid en dat kost volgens van Solingen tijd en geld. „Het management onderschat vaak de complexiteit van het IT-vak. Alleen naar het aantal medewerkers kijken en uurtarieven vergelijken is een schadelijke versimpeling."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in