Development

Software-ontwikkeling
Linus Torvalds

Kogel is door de kerk: Rust in Linux 6.1

Na twee jaar discussie is iedereen om.

Linus Torvalds © CC-BY 2.0 - Flickr.com Mario Behling
20 september 2022

Na twee jaar discussie is iedereen om.

De programmeertaal Rust krijgt een vaste plek als standaard naast het klassieke C bij de doorontwikkeling van de Linux-kernel. Rust moet op termijn Linux betrouwbaarder en veiliger maken omdat deze taal ingebouwde veiligheidsmaatregelen heeft tegen veelgemaakte programmeerfouten.

Hoewel veel ontwikkelaars inmiddels overtuigd zijn van het nut van Rust, kostte het toch veel moeite om het Linux-team over de streep te halen deze taal toe te passen in de kernonderdelen van het besturingssysteem. Er bestond veel vrees dat extensies en drivers niet overweg zouden kunnen met de nieuwe instructies.

Zorgen over compatibiliteit

Dat was ook een terechte zorg, signaleert ZDNet. Zo zijn bijvoorbeeld bij de nieuwe Rust Linux NVMe driver meer dan 70 extensies toegevoegd aan Rust om het geheel te laten werken. Hoewel Linux-bedenker en hoofdbeheerder Linus Torvalds aanvankelijk ook sceptisch was, is hij nu heel zeker van de zaak. "We hebben tientallen jaren uitzonderingen op standaard C gebruikt. Er moet iets heel geks gebeuren wil Rust niet in 6.1 terecht komen", zegt hij tegen ZDNet.

In de laatste besloten Linux kernel Maintainers Summit in Ierland vorig week, was er nog wel discussie. Die ging echter meer over welke compilerversies nu gebruikt zouden worden. Of Rust nu definitief een plek zou krijgen in het ontwikkelproces, was voor niemand nog een vraag.

Lees meer over
1
Reacties
Ronald kunenborg 20 september 2022 13:51

Fijn dat de rust is neergedaald :)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.