Overslaan en naar de inhoud gaan

Koerswijziging HP krijgt afstraffing op beurs

De negatieve ontvangst van de beleggers lijkt ingegeven door de abruptheid van de koerswending. De beslissing om afscheid te nemen van de pc-divisie is een breuk met een van de uitgangspunten van het beleid dat HP tot nog toe voerde. Hoewel productie en verkoop van pc’s niet de meest profijtelijke business is, is het een essentieel onderdeel in het aanbod aan zakelijke klanten, was de redenering van de HP-directie tot nog toe.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Die overtuiging was zo sterk, dat HP een jaar of tien terug 25 miljard dollar overhad voor de aankoop van Compaq, destijds een toonaangevend pc-leverancier.

Aankondiging komt te vroeg
Behalve de abruptheid van de breuk strijkt ook het moment van annonceren veel beleggers tegen de haren in. HP denkt nog zeker 12 maanden nodig te hebben om de pc-divisie te verkopen. Door die vervreemding nu al aan te kondigen, heeft HP de kans verspeeld om een goede prijs te krijgen voor dat onderdeel. Bovendien bestaat de vrees dat de divisie in die overgangsperiode enigszins stuurloos door het leven zal gaan.

Ook de overname van Autonomy stuit overigens op bezwaren. Daar betaalt HP 11 miljard dollar voor. Met tienmaal de jaaromzet vinden beleggers dat kennelijk aan de prijs.

Wellicht werd de reactie van de aandeelhouders overigens nog versterkt door de mededeling van topman Léo Apotheker dat de resultaten bij de dienstendivisie EDS onder druk blijven staan.

Tegenoffensief van HP-directie
HP’s directie is inmiddels een charmeoffensief begonnen om beleggers op andere gedachten te brengen. De directie blijft benadrukken dat afscheid nemen van de pc-divisie op termijn betekent dat de marges van HP omhooggaan – wat goed is voor beleggers. HP heeft ook geen keus, is de redenering. Het is gewoon ondoenlijk om de financiën bij elkaar te brengen voor een concurrentieslag met de Aziatische pc-leveranciers, Android en iOS en tegelijk voldoende te investeren in ICT-oplossingen voor de veel profijtelijkere zakelijke markt. Of het tegenoffensief de beleggers overtuigt, moet vandaag blijken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in