Koerswijziging HP krijgt afstraffing op beurs

22 augustus 2011
Beleggers zien weinig in de nieuwe strategie van HP. Het plan om de weinig profijtelijke pc-divisie af te stoten, bracht velen ertoe hun aandelen HP van de hand te doen. De beurskoers zakte sinds de annoncering met 25 procent.

De negatieve ontvangst van de beleggers lijkt ingegeven door de abruptheid van de koerswending. De beslissing om afscheid te nemen van de pc-divisie is een breuk met een van de uitgangspunten van het beleid dat HP tot nog toe voerde. Hoewel productie en verkoop van pc’s niet de meest profijtelijke business is, is het een essentieel onderdeel in het aanbod aan zakelijke klanten, was de redenering van de HP-directie tot nog toe. Die overtuiging was zo sterk, dat HP een jaar of tien terug 25 miljard dollar overhad voor de aankoop van Compaq, destijds een toonaangevend pc-leverancier.

Aankondiging komt te vroeg
Behalve de abruptheid van de breuk strijkt ook het moment van annonceren veel beleggers tegen de haren in. HP denkt nog zeker 12 maanden nodig te hebben om de pc-divisie te verkopen. Door die vervreemding nu al aan te kondigen, heeft HP de kans verspeeld om een goede prijs te krijgen voor dat onderdeel. Bovendien bestaat de vrees dat de divisie in die overgangsperiode enigszins stuurloos door het leven zal gaan.

Ook de overname van Autonomy stuit overigens op bezwaren. Daar betaalt HP 11 miljard dollar voor. Met tienmaal de jaaromzet vinden beleggers dat kennelijk aan de prijs.

Wellicht werd de reactie van de aandeelhouders overigens nog versterkt door de mededeling van topman Léo Apotheker dat de resultaten bij de dienstendivisie EDS onder druk blijven staan.

Tegenoffensief van HP-directie
HP’s directie is inmiddels een charmeoffensief begonnen om beleggers op andere gedachten te brengen. De directie blijft benadrukken dat afscheid nemen van de pc-divisie op termijn betekent dat de marges van HP omhooggaan – wat goed is voor beleggers. HP heeft ook geen keus, is de redenering. Het is gewoon ondoenlijk om de financiën bij elkaar te brengen voor een concurrentieslag met de Aziatische pc-leveranciers, Android en iOS en tegelijk voldoende te investeren in ICT-oplossingen voor de veel profijtelijkere zakelijke markt. Of het tegenoffensief de beleggers overtuigt, moet vandaag blijken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.