Beheer

Governance
datacentra

'Koelwater Noord-Hollandse datacentra komt niet in drinkwater'

Koeling goed voor 0,6% van totale levering drinkwater.

13 april 2021

Koeling goed voor 0,6% van totale levering drinkwater.

De inwoners van Noord-Holland hoeven zich geen zorgen te maken dat de enorme behoefte aan koelwater van datacenters in Wieringermeer een gevaar is voor de levering van drinkwater. Dat blijkt uit een antwoord van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op Kamervragen.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk wilde onder meer van de minister weten of de zorgen van bewoners over onvoldoende drinkwater en het gevaar van chemicaliën in drinkwater terecht zijn. De minister heeft, gebaseerd op informatie van waterleidingbedrijf PWN, aangegeven dat zij zich geen zorgen hoeven maken. Ook niet tijdens een hittegolf.

Provincie Noord Holland en het drinkwaterbedrijf PWN geven aan dat de levering van drinkwater voor koeling relatief klein is: 0,6% van de totale levering in het gehele voorzieningsgebied. De minister vroeg bij provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollandsnoorderkwartier (HHNK) na welke lozingsvergunningen er zijn afgegeven voor de datacenters. Bij één datacenter wordt niets toegevoegd aan het drinkwater dat voor koeling wordt gebruikt. Bij het andere datacenter wordt zout toegevoegd om het water te ontharden.

Regels voor concentraties

Ook wordt er volgens Van Nieuwenhuizen geen koelwater in drinkwater geloosd. Drinkwater wordt door datacenters voor koeldoeleinden gebruikt, waarna het wordt geloosd op oppervlaktewater zoals sloten en vaarten. Daarbij zijn er regels voor de concentraties in het water. De lozing mag daarbij geen verslechtering zijn voor de bestaande waterkwaliteit. De minister ziet wat betreft de lozing van chemicaliën door datacenters geen aanleiding voor extra onderzoek.

Omdat er steeds meer datacenters in Nederland bijkomen, wordt er inmiddels op regionaal niveau gewerkt aan beleid om datacenters beter ‘in te passen’. Zo worden er onder meer duidelijke vestigingsvoorwaarden bepaald die provincies kunnen gebruiken. Volgens de minister worden daarbij aspecten als waterverbruik, energieverbruik en ruimtelijke inpassing meegenomen.

525 kuub water per uur

De Kamervragen over koelwater van datacenters in Wieringermeer werden gesteld naar aanleiding van  een onderzoeksrapport dat voor intern gebruik was bedoeld. Naar schatting trekken datacentra van Google en Microsoft per uur 525 kuub water uit het leidingnet, een volume iets groter dan een 25-meter zwembad. Per jaar gaat het om 4,6 miljoen kuub water, berekenen onderzoekers in hun rapport waar De Telegraaf en het Noord-Hollands Dagblad over schrijven.

De gemeente wil daarnaast nog eens toestemming wil geven voor vijf nieuwe datacentra.

5
Reacties
H. Slagman 29 november 2022 18:01

Hergebruik van de warmte ipv verspillen van drinkwater.
De datacenter bedrijven hebben de mond vol van hergebruik van de warmte die datacenters opleveren.
Echter lees ik weer eens dat ze de warmte lozen met kostbaar drinkwater. 0.6 % is nog veel te veel.
Het gebruik van drinkwater is waarschijnlijk de weg van de minste weerstand. Het lijkt mij tijd dat de politiek eens ingrijpt en de weerstand met wetgeving gaat vergroten.

Erwin S 14 april 2021 13:51

Het probleem/de angst bij de inwoners en agrariërs is niet het gebrek aan drinkwater of chemicaliën in het drinkwater. De realiteit is dat boeren nog eerder moeten beperken of stoppen met beregenen en een angst dat er chemicaliën in het oppervlakte water komen..

De media != de belanghebbende inwoners..

Tsja 14 april 2021 13:48

Minder thee zetten hoor...op hete dagen. En zij er dan 525 kuub per uur (!) er doorheen jassen...

Peter19 14 april 2021 08:47

Als datacenters op hete dagen veel water willen gebruiken is dat juist hun probleem. Als er tekort aan drinkwater dreigt, krijgen zij (en de industrie, mocht die drinkwater als koelwater gebruiken) namelijk als eerste geen water meer. Ook dat heeft PWN duidelijk gemaakt. Rustig aan maar weer dus!

M. Commandeur 14 april 2021 00:13

"Koeling goed voor 0,6% van totale levering drinkwater"
Ws. is de situatie nog ernstiger dan de 525 kuub/u en is er op warme dagen meer koelvermogen, dus water, nodig, precies op het moment dat gewone mensen gevraagd wordt water te besparen vanwege dreigende tekorten. Daarbovenop is er ws. ook een piek in het bekijken van kattefilmpjes door mensen die zich vervelen in de auto naar het strand en draaien de servers in de datacenters overtoeren ...
En zo draait de wereld dol, aangejaagd door de neoliberale VVD, niet toevallig de partij die ook de leiding heeft in alle drie bestuurslagen hierboven genoemd: gemeente, provincie en landelijke overheid!
De VVD kijkt weg; is druk bezig met zoeken naar zaken die nog wel goed gaan in dit land, ik heb met ze te doen.
Gelukkig zijn hun kiezers niet zo oplettend.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.