Innovatie & Strategie

Infrastructuur
KNVI logo

KNVI wijst informateur op belang digitalisering

Echte digitalisering kan 28 miljard opleveren

10 mei 2017

Echte digitalisering kan 28 miljard opleveren

Beroepsvereniging KNVI wijst in een brief aan informateur Edith Schippers op het belang van digitalisering van de overheid.

In de brief, opgesteld door thoughtleader Ken van Ierlant, staat dat een brede groep van digitaliseringsspecialisten met lede ogen aanziet hoe de kosten voor instandhouding van verouderde IT bij de overheid de pan uit rijzen, terwijl digitalisering van de overheid nog nauwelijks wordt opgepakt.

De overheid laat daar volgend de opstellers gouden kansen liggen omdat niet om extra budget wordt gevraagd, maar een plan wordt gepresenteerd dat zichzelf terugverdient en daar bovenop zo'n 28 miljard per jaar oplevert door waardecreatie middels digitalisering. Van Ierlant roept de onderhandelaars daarom op nu te kiezen voor een stevige digitaliseringsagenda. 

Hij wijst er op dat het huidige publieke IT-systeem zeer complex is door versnipperde bevoegdheden en verantwoordelijkheden en heel zware druk van bestaande, verouderde systemen (legacy). De overheid besteedt nu naar schatting zo'n 10 miljard euro per jaar aan IT. 90% van deze kosten wordt uitgegeven aan het onderhouden van bestaande, verouderde systemen. Er wordt vrijwel geen geld/ energie gestoken in digitalisering, terwijl juist deze voor een ongekend grote impact op onze samenleving zorgt. Bij ongewijzigd beleid zullen de kosten voor IT dramatisch verder stijgen, en zal de overheid grote schade oplopen op de volgende terreinen:

  • Cybersecurity: de overheid zal nauwelijks in staat zijn cyberaanvallen tegen te gaan. Kritische systemen gaan massaal down;
  • Bedrijfseconomische schade: een steeds groter budget gaat naar onderhoud, niet naar waarde-creatie. Daardoor is steeds meer menskracht nodig voor beheer van slechtere IT;
  • Decentralisaties: deze zijn informatie-intensief, lagere overheden kunnen onder gelijkblijvende omstandigheden de kosten hiervoor niet meer aan;
  • Het vertrouwen van de Nederlander in de overheid daalt;

Een grote hoeveelheid aan alternatieve digitale systemen zal worden ontwikkeld, waar de overheid geen grip op heeft, maar wel afhankelijk van wordt.

Nederland zal internationaal steeds verder gaan achterlopen op concurrerende landen, zowel qua dienstverlening aan inwoners als ook aan kosten van de overheid per inwoner.

Van Ierlant roept op tot ingrijpende veranderingen: het vereist een radicale businesstransformatie, met daaraan gekoppeld een IT-transitie. De centrale overheid dient daarbij op ministerieel niveau de leiding te nemen, als zij vasthoudt aan decentrale governance komt de hele transformatie naar de digitale overheid niet van de grond, aldus de brief.

Lees meer over
4
Reacties
Anoniem 14 mei 2017 15:04

Als "nieuwe (geboren) burgers in nieuwe systemen komen en oudere in de oude blijven, faseert het oude systeem zichzelf uit.

Niet elke nieuw systeem is beter dan het oude. Soms kun je de oude beter laten leeg lopen, dan alles over te zetten op nieuwe.
Bijkomstigheid: veel van die oude burgers hebben weinig met computers.

Nieuwe zaken zou ik wel op een nieuw systeem zetten. Open Source bij voorkeur. Een vendor lock-in is ook bepaald niet goedkoop.

Jaap van Till 10 mei 2017 13:12

Helaas vinden de bewindslieden het bakkeleien over de verdeling van macht op de apenrotsen veel spannender dan het goed inrichten van de primaire business processen, ondersteund door ict, dwars door de hokjes heen.

Kritisch AVRO-lid 10 mei 2017 13:11

Prima initiatief! Mooi dat dit uiteindelijk een voordeel voor de belastingbetaler is! Het betreft bij uitvoering van deze optimalisatie wel een flinke aderlating voor hen die nu de sub-optimale systemen in de lucht houden. Het gaat dan toch om ruim 250.000 manjaar, wanneer het uitsluitend om 'arbeid' zou gaan. Zit dat effect in deze waardecreatie?

Jan Duysens 10 mei 2017 12:47

Heel goed dat er een initiatief richting informateur wordt genomen.
Nu maar hopen dat er ook iets mee gedaan wordt.
Of beter: wat te doen, als er niets mee gedaan zou worden?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.