Overslaan en naar de inhoud gaan

KNVB aan de slag met kunstmatige intelligentie om racisme in stadions tegen te gaan

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is een pilot gestart om discriminerende spreekkoren in stadions te bestrijden. De bond wil met slimme technologie de boosdoeners identificeren en kunnen bestraffen.
scheidsrechter
© Shutterstock
Shutterstock

Er is in totaal een miljoen euro uitgetrokken voor een jaar durende experimenten bij de clubs Feyenoord, PSV en PEC Zwolle. Volgens de KNVB schoten beschikbare videobeelden in combinatie met geluidsopnames in het verleden te vaak tekort als bewijsmateriaal. Met de technologie moet er ondersteuning gevonden worden bij het identificeren van personen die betrokken zijn bij racisme en discriminatie.

De toegang van een bezoeker aan een stadion wordt via een app gekoppeld aan een persoonlijk ticket van de stadionbezoeker. “Met deze app zet de club een verdere stap in het optimaliseren van stadiontoegang, hebben supporters hun tickets altijd digitaal en biedt het mogelijkheden om supporters direct te informeren met relevante updates rondom het stadionbezoek”, aldus de KNVB. Artificial Intelligence en Machine Learning, de fanbeleving en de sociale veiligheid in het stadion kunnen verbeteren.

Bij Feyenoord wordt er gekeken naar identificatie van de aanleiding tot ongewenst gedrag, de mogelijkheden van technologie om ongewenst gedrag in de kiem te smoren en ongewenst gedrag te signaleren, registreren, identificeren en te bestraffen. Bij PSV worden geluidscamera’s in het stadion ingezet om de betrokkenheid en het enthousiasme van de fans te meten en lokaliseren.

Meezingen

De informatie kan live worden teruggekoppeld naar de fans, waardoor zij gemotiveerd worden om meer mee te zingen. Ook kan met artificial intelligence afwijkend geluid worden gesignaleerd, waarna een menselijke ‘operator’ live of achteraf gericht kan luisteren en indien nodig actie ondernemen.

Inmiddels heeft de landsadvocaat Pels Rijcken op verzoek van het ministerie van VWS een juridische verkenning uitgevoerd naar de privacy rechtelijke kaders voor de inzet van slimme technologieën in voetbalstadions. Het rapport dat hierover is opgesteld (pdf) staat op de site van open.overheid.nl.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in