Beheer

Personal Tech
MacBook-toetsenbord

Klok tikt voor toetsenbordreparatie MacBooks

MacBooks met kwetsbaar vlindertoetsenbord hebben geen eeuwig recht op reparatie.

MacBook Pro met Touch Bar © Apple
6 mei 2020

MacBooks met kwetsbaar vlindertoetsenbord hebben geen eeuwig recht op reparatie.

De klok tikt voor MacBook-gebruikers die in de afgelopen jaren een Apple-laptop hebben aangeschaft. De MacBooks met het omstreden vlindertoetsenbord zijn stof- en kruimelgevoelig wat fabrikant Apple uiteindelijk heeft erkend en wat het kosteloos repareert. Maar daar komt een einde aan.

Het 'Serviceprogramma voor het toetsenbord van MacBook, MacBook Air en MacBook Pro' biedt kopers van Mac-laptops gratis reparatie als zij last hebben van vastzittende of haperende toetsen. Apple heeft deze extra garantieverlening ingesteld vanwege 'keyboardgate'; het fundamentele probleem met het dunne vlinderontwerp voor het toetsenbordmechanisme in MacBooks. Dat Apple-eigen design bleek zeer gevoelig voor kruimels en stofdeeltjes, wat zorgde voor dienst weigerende toetsen of juist voor repeterende aanslagen.

MacBook Kyboad Problm

Dit slepende probleem - en Apple's falen in het oplossen ervan - heeft in maart 2019 nog wereldwijde aandacht gekregen door een creatief opgeschreven review in de Wall Street Journal. Nu, ruim een jaar daarna, is het probleem de wereld uit geholpen. Tenminste, voor MacBook-gebruikers die overgaan tot een nieuwe aanschaf. Apple-klanten die in de afgelopen jaren een laptop hebben aangeschaft, zitten nog met het omstreden vlindertoetsenbord. Weliswaar hebben zij recht op reparatie van dat cruciale component voor gebruikersinput, maar daar zitten enkele voorbehouden aan.

Ten eerste moet er natuurlijk 'gewacht' worden tot het toetsenbordprobleem optreedt. Apple doet niet aan preventief onderhoud in deze kwestie. Ten tweede is er de nuance van de drie bijstellingen aan het vlinderontwerp, waarbij er geleidelijk aan wel enige vooruitgang is geboekt. De fix die Apple in de MacBook-modellen van 2018 heeft gebracht, is niet beschikbaar als reparatie-optie voor voorgaande modellen. De dunne plastic afdeklaag in het herziene vlindertoetsenbord is niet voor MacBooks met eerdere revisies van het kwetsbare toetsenbord.

Tijd, geld en houdbaarheid

Ten derde is er als voorbehoud het ongemak dat gebruikers hun MacBooks tijdens reparatie moeten missen. Door het dunne laptopdesign is het namelijk niet een kwestie van snel het toetsenbord vervangen. Apple-reparateurs moeten het hele apparaat demonteren en daarbij ook vastgelijmde componenten als moederbord en accu vervangen. De componenten alleen al kunnen enkele honderden euro's kosten. Dit maakt de toetsenbordreparatie tot een complexe, tijdrovende en dus kostbare zaak.

Ten vierde is er als voorbehoud het feit dat Apple's serviceprogramma voor gratis toetsenbordreparatie een houdbaarheid kent. "Het programma geldt voor in aanmerking komende MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro-modellen gedurende een periode van 4 jaar na de eerste verkoopdatum van het apparaat", vermeldt Apple onderaan de informatiepagina over deze extra garantie.

4 jaar voorbij

Apple heeft zijn vlindertoetsenbord begin 2015 geïntroduceerd in de 12 inch MacBook. In de jaren daarna is het doorgevoerd in ook de 13 inch MacBook Air, en in de 13 en 15 inch MacBook Pro. Laatstgenoemde laptopreeksen zijn vorig jaar nog uitgebracht met vlindertoetsenbord, in verbeterd ontwerp wat echter nog altijd kwetsbaar bleek te zijn. Daarnaast zijn er MacBooks (inclusief Air en Pro) in gebruik die binnenkort al geen recht meer hebben op gratis reparatie van het stofgevoelige toetsenbord. De kostenpost voor betaalde reparatie, dan wel voor vervroegde afschrijving en nieuwkoop, is niet mals.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.